hirdetés
hirdetés
2017. szeptember. 19., kedd - Vilhelmina.
hirdetés

A betegek fizetik az orvosok béremelését

Ugyan az egészségügyben régóta várt és legalább részben teljesített béremelés politikai babérjait már learatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, azt elmulasztották megemlíteni, hogy a fedezésére egyetlen fillér többletpénz sem került a kasszába, írja a hvg.hu.

hirdetés

A kormány döntött, hogy plusz forrást kap az alapellátás – így szól a kormányzati portál múlt heti híre. A múlt hét pénteki Magyar Közlönyből az is kiolvasható, hogy a „plusz pénz” előteremtéséhez kissé átrendezték az Egészségbiztosítási Alap ez évre szóló előirányzatát.

A kormányrendelet újabb 5 milliárd forint „felesleget” talált a fekvő- és járóbeteg-ellátásra szánt idei költségvetésben, amit átcsoportosított. Július végén is pontosan így talált a kormány fedezetet az egészségügyi dolgozók bérkiegészítésére – akkor 28 milliárd forintot csaptak le a szakellátások büdzséjéből. Így az eredetileg tervezettnél összesen 34 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhatnak a kórházak és rendelők.

A kormányrendelet azt is világossá teszi, hogy az egészségügyi intézmények két hullámban – januárban, majd májusban – megejtett államosítása, az intézményi struktúra átalakítása (értsd 2 ezer kórházi ágy megszüntetése, egyes kórházakban az aktív ellátás krónikussá konvertálása) 6,3 milliárd forintba került. Ezt a költséget tehát nem az Emberi Erőforrások Minisztériuma fizeti, hanem az egészségbiztosító állja. Mégpedig abból az összegből, amelyet a tavaly év végi szokásos kasszasöprés után fizetett ki az intézményeknek konszolidáció címén. Utóbb, áprilisban ezt a pénzt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal mindazoktól az intézményektől visszaszedte, amelyek nem voltak eladósodva. Vagyis a takarékosan gazdálkodók hozták össze az államosításra valót.

A teljes cikk

Gáti Júlia
a szerző cikkei

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Könyveink