hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Egészségipar

Eltávolítja a cinket műfogsorrögzítőjéből a Glaxo

Nem gyártja tovább a cinket is tartalmazó, az Egyesült Államokban Poligrip (nálunk Corega) néven forgalmazott műfogsorrögzítőt a Glaxo, mert több per is folyik ellene azt feltételezve, hogy a ragasztó cinktartalma idegi károsodást és más egészségügyi problémákat okozott a felhasználóknál.
A londoni székhelyű vállalat – az Egyesült Államokban csütörtökön kiadott közleményében – hangsúlyozta, hogy a termék biztonságos, amennyiben az előírásoknak megfelelően alkalmazzák, ám néhány ember a rosszul illeszkedő protézis kiigazítására jóval több krémet használ.
 
A Glaxo ezért leállítja az Egyesült Államokban a termék gyártását, és cink nélkül készíti el a krém új változatát. Becslések szerint mintegy 30 millió amerikai visel műfogsort, melyek rögzítéséhez a Poligriphez hasonló ragasztót használ.
 
MTI

 
A GlaxoSmithKline magyarországi sajtóközleménye
A GlaxoSmithKline (GSK) önkéntes, elővigyázatossági lépésként megszünteti a cinket tartalmazó műfogsorrögzítő krém termékeinek kiszállítását, mert azok hosszú távon történő túl nagy mennyiségben való alkalmazását lehetséges egészségügyi kockázattal hozták összefüggésbe. Magyarországon a GSK cinket tartalmazó és cinket nem tartalmazó műfogsorrögzítőket is árul a COREGA márkanév alatt. Az összes érintett termékváltozat esetében a GSK átáll a cinket nem tartalmazó változatok gyártására. Az új csomagoláson jól látható helyen a “Cinket nem tartalmaz” felirat lesz látható.

Dr Howard Marsh, a GSK Consumer Healthcare vezető orvosa szerint “Fogyasztóink biztonsága a legfontosabb számunkra. Fontos, hogy fogyasztóink tudják, hogy a COREGA Extra Erős műfogsorrögzítő krém, és a COREGA Extra Strong műfogsorrögzítő krém termékek használati utasításnak megfelelő alkalmazása biztonságos. Azért adjuk ki ezt az önkéntes figyelemfelhívást, mert felismertük, hogy a cinket tartalmazó műfogsorrögzítő termékeink túl nagy mennyiségben való használata hosszú távon lehetséges egészségügyi kockázatot jelenthet. Az ezekről szóló jelentések nagyon ritkák, figyelembe véve, hogy világszerte több millióan használják ezeket a termékeket. Amennyiben bárki aggódik a termék túl nagy mennyiségben való használata miatt, hagyják abba annak használatát, forduljanak orvosukhoz, és váltsanak át a cinket nem tartalmazó helyettesítő termékre. A túl nagy mennyiségű műfogsorrögzítő használata nem megfelelően illeszkedő műfogsor jele lehet. A műfogsort használók rendszeresen fel kell keressék fogorvosukat, hogy ellenőrizzék a fogsoruk megfelelő illeszkedését.”

Kapcsolódó fájlok

cimkék

hirdetés

Könyveink