hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Előnyös „mellékhatása” lehet egy rákgyógyszernek

A myeloma multiplex kezelésében rövid ideje bevetett proteaszóma-inhibitor egy tanulmány szerint a szervátültetésen átesett betegeken is segíthet: leállítja a kilökődési reakciót, csökkenti az antitestek termelését.

A Transplantation című szaklap arról ír, hogy a hatóanyagot amerikai kutatók hat olyan betegnél tesztelték, akiknek az immunrendszere kilökte az átültetett vesét, és a hagyományos kezelési módszerekre nem reagáltak. A bortezomib minden esetben leállította a kilökődési reakciót, csökkentette az antitestek termelését, és legalább öt hónapig javította a szerv működését.
A felfedezés igen nagy jelentőséggel bír a szervátültetés és az autoimmun betegségek számára – mondta a tanulmány egyik résztvevője, Steve Woodle, aki az ohiói Cincinnati Egyetem munkatársa. A kezelési módszer mellékhatásai állítólag korlátozottak. Woodle csapata az első eredményeket további klinikai vizsgálatoknak veti alá.
A bortezomib néhány éve tetemesen hozzájárul a myeloma multiplex kezeléséhez. A szer egy úgynevezett proteaszóma-inhibitor, amely a következőképp működik: a sejtekben lebontásra kiszemelt anyagok először egy ubikvitin nevű fehérjefüggeléket kapnak. Ez olyan, mint egy „halálos csók”, ugyanis a fehérje ezt követően besétál a sejtben található mintegy harmincezer "szemétmegsemmisítő", azaz proteaszóma egyikébe, ahol enzimkomplexumok bontják le.
A bortezomib a rosszindulatú sejtekben blokkolja a proteaszómákat. Erre azok szó szerint megfulladnak a saját anyagcseretermékeikben. Ezenkívül a szer azokra a folyamatokra is hat, amelyek a daganatokon belül fontos szerepet töltenek be a sejtnövekedésben és a véredények újjáképzésében.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink