hirdetés
hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Vélemény

Ellátatlan betegek, emberellenes tendenciák?

A Magyar Szociális Fórum szerdai sajtóértekezlete

Egyre több beteg marad ellátatlanul amiatt, hogy az állam nem biztosítja a szükséges anyagi fedezetet ellátásukhoz és gyógyulásukhoz, s a tendencia erősödik. A társadalombiztosítási kassza hiányán a kormány egyrészt privatizációval igyekszik úrrá lenni, erőltetve a látványosan megbukott Hospinvest modellt, másrészt csökkenteni akarja a kórházak számát – tudatta Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője szerdán Budapesten.

A „Mi vár rád, magyar beteg?” c. sajtókonferencián Pócs Alfréd traumatológus főorvos, az Egri Kórházvédők vezetője leszögezte, hogy a kórházakat közösségi tulajdonban kell tartani. Szeptember 9-én megszületik a következő ítélet az Egri Markhot Ferenc kórház ügyében. Az egri kórház dolgozói arra számítanak, hogy a bíróság kimondja a Hospinvesttel kötött szerződés érvénytelenségét – fűzte hozzá Pócs doktor. Elmondta, hogy amikor visszavették a kórházat a csődbe jutott Hospinvesttől, egyetlen orvos sem volt a kardiológiai osztályon. Az ellátásra jellemző, hogy a sürgősségi osztályon egyetlen orvos volt a minap, egy pszichiáter. Megnőtt a panaszok száma, bírósági ügyek vannak folyamatban. A kórház 120 orvosa együtt van, de a nővérek, asszisztensek támogatásra szorulnak. Arra kérik a lakosságot, hogy adakozzon, aki csak teheti. Az MSZP irányítású megyei önkormányzat most egy másik magán cégnek akarja átjátszani az egri kórházat – mondta a főorvos.

Mánya Kristóf gyermekgyógyász főorvos, az Egri Kórházvédők szóvivője szerint Eger legfőbb tanulsága a privatizációs modell bukása. Októberre-novemberre „tragikus állapotok” keletkezhetnek a betegellátásban, ha a betegellátást nem támogatják anyagilag a szükséges mértékben – mondta. Orvosok hagyják ott a munkát: a gyöngyösi kórház 25 orvosa nem kapta meg júniusi bérét, májusi bérének pedig a felét kapta kézhez. Az állam most pénzt von el más kórházaktól, hogy közpénzből pótolja a Hospinvest APEH-hel szembeni adósságát. A Hospinvestnek bedolgozó nyolcszáz kis- és középvállalkozó bottal ütheti a pénzét a magáncég csődje miatt. Paradigma váltásra van szükség – mondta Mánya Kristóf. 

Gyenes Géza, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke azt mondta, hogy a privatizáló cégek a betegek zsebéből veszi ki a hasznukat. Hetente hatvan ajánló levelet ír alá olyan magyar orvosoknak, akik úgy döntöttek, hogy külföldön néznek megélhetés után – mondta. Az onkológián olyan állapotok kezdenek kialakulni, hogy a betegeket 3–4 hónappal később rendelik vissza, ami egy daganatos beteg esetében végzetes lehet. Gyenes ezt a folyamatot „genocídiumnak” minősítette. A rendszerváltás óta egyik kormánynak sem volt egészségügyi politikája. 1989-es bázison számolva ma az egészségügy finanszírozása 46 százalékos – jelezte a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke.

Jánosi Gábor sebészorvos, az MSZF Egészségügyi Kerekasztalának szervezője konkrét eseteket említett időponttal megjelölve, hogy kiket műtöttek meg tályoggal érzéstelenítés nélkül, illetve hogyan fordulhatott elő, hogy elfogyott a műtéthez szükséges steril kötőszer, és nem kaptak többet belőle, arra való hivatkozással, hogy a pénz elfogyott.

Kiadta: MSZF SZK

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés