hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.

Elindult a nagy kórházi trükközés

Leszűrték a megyei kórházak államosításának tanulságait – az önkormányzatok még a városi kórházak elvétele előtti utolsó pillanatokban is igyekeznek kimenteni maguknak azt, amit csak tudnak – írja a Népszabadság.

Van olyan tulajdonos, aki társasházzá minősítette át a kórház épületét, egy másik önkormányzat pedig egész egyszerűen lekanyarított egy nagyobb szeletet a kórházi telekből, és önálló ingatlanként bejegyeztette saját tulajdonába.

A városi önkormányzatok a konszolidáció fejében átadandó feladatokhoz kötött ingatlanok és szolgáltatások közül csak azt adnák át az államnak, amit feltétlenül muszáj – írja a nol.hu.

Sokan azon dolgoznak, hogyan tarthatnák meg a kórházak területén lévő teniszpályákat, oktatóközpontokat, bölcsődei épületeket, nővérszállókat, uszodákat. Van olyan település, ahol az intézmények felmérésekor külön listázzák, mik azok az ingóságok, szolgáltatások, amelyek még az államosítás előtt átmenthetők magánműködtetőkhöz. Megvan a kellő rutin is: a kiszervezés nem áll túl távol a tulajdonos önkormányzatoktól.

Az állam könnyen pórul járhat azért is, mert a közintézmények, köztük a kórházak ingatlan- és eszköznyilvántartása meglehetősen slampos. Könnyen előfordulhat, hogy rég megszűnt, lebontott épületek még mindig szerepelnek a telekkönyvekben, de az is megtörténhet, hogy olyasmi is van az intézmények területén, ami valójában sohasem volt az övék.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink