hirdetés
hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

Életveszélyes lehet a spórolás

A szakma szerint hibás a takarékossági koncepció, vészhelyzetet okozna a gyógyszerkassza csökkentése - írja aVilággazdaság.

Bűn lenne akár egy forintot is kivonni az egészségügyi intézmények büdzséjéből – fogalmazott a Világgazdaságnak Varga Imre, a szakrendelőket tömörítő Medicina2000 elnöke annak kapcsán, hogy a kormány a költségvetésen belül 250 milliárd forintos stabilitási tartalékot hoz létre. Ebből 40 milliárd a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot érintené. Az öt szakágazat ernyőjeként működő tárca egyike az egészségügy, ahol – információink szerint – ugyan csupán 4 milliárdot kellene tartalékolni, ám ha hozzátesszük Matolcsy György szándékát a gyógyszerkassza 100 milliárdos lefaragásáról, sötét a kép.

A gazdasági miniszter által kilátásba helyezett takarékossági szándék hibás gazdaságpolitikai koncepción alapul – véli Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász. Ugyanis csak azért tűnik soknak például a gyógyszerekre fordított közel 300 milliárd forintos közkiadás, mert alulfinanszírozott a kórházi és a járóbeteg-szakellátás. A visegrádi országokhoz képest például 1,5 százalékkal kisebb az egészségügy GDP-részesedése, mindössze 4,3 százalék. Mielőbb el kellene jutni a felismeréshez: az egészségügyi befektetés gazdaságélénkítő, különösen fontos ez a válságos időszakokban.

A gyógyszerkasszában akkor lehetne 30-40 milliárdot megtakarítani pár év alatt, ha leállnának a daganatos betegek korszerű és valóban drága gyógyszereinek tb-támogatásával, ami pedig – a nemzetközi viszonylatban is magas rákhalálozás miatt – nem lenne indokolt – folytatja Sinkó Eszter. Tartalékot az egészségügyi intézményrendszer átalakításával lehet majd képezni. De az így nyert pénzt az orvosokelvándorlás megakadályozására kell fordítani, ami helyenként már a betegellátást veszélyezteti – tette hozzá.

A teljes cikk a Világgazdaság oldalán olvasható.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés