hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Életmódügynökök oktathatnák a betegeket

A Betegoktatók és Egészségnevelők Országos Közhasznú Egyesülete (BEOKE) szerint milliárdokat lehetne megspórolni az egészségügyben, ha a betegek betartanák orvosaik utasításait és az előírásoknak megfelelően szednék gyógyszereiket. 

Tahy Ádám, a BEOKE elnöke szombaton, a témában rendezett budapesti konferencia szünetében elmondta: jelenleg a betegek legjobb esetben is csak ötven százalékban tartják be az orvosok utasításait. Ezért kiemelten fontos, hogy a betegek és az orvosok között kialakuljon egyfajta partneri viszony, amelyet betegoktatással el lehetne érni.

Az egyesület elnöke szerint a betegoktatás két részből áll. Az orvosnak egyrészt el kell magyaráznia a betegnek egészségi állapotát, ennél is fontosabb azonban, hogy motiválja páciensét életmódja megváltoztatására. Ehhez pedig kommunikációs, pedagógiai, és pszichológiai ismeretek kellenek.A BEOKE célja hogy ezen ismereteket oktassák, illetve ilyen tudású szakembereket képezzenek ki – mondta Tahy Ádám.

A BEOKE pénteken, Budapesten tartotta a Betegoktatók és Egészségnevelők országos versenyének döntőjét, amelynek eredményhirdetése szombaton, a "Betegoktatás Magyarországon. Jelen és jövő" című konferencián volt. A két nap alatt többen is felhívták a figyelmet arra, hogy a beteg-együttműködést tekintve Magyarországon a krónikus betegek ellátásában és kezelésében a legrosszabb a helyzet. A szívbetegeknek például  csak mindössze harminc százaléka szedi egy évnél tovább a számára életbevágóan fontos gyógyszert.

Gödölle Zoltán, a BEOKE elnökségi tagja a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta: egy tavalyi uniós felmérésből az is kiderült, hogy minden ezer krónikus betegből mindössze harmincnak pontos a diagnózisa, terápiája. A nem megfelelő "betegvezetés és betegkövetés" miatt 970-en állandóan megjelennek az akut és sürgősségi ellátásban, ezzel eurómilliárdos veszteséget okozva az Európai Uniónak.

Gödölle Zoltán arra is kitért, hogy egy egyesületi projekt keretében életmódügynököket képeznek. Elképzeléseik szerint mind a 198 kistérségnek lehetne életmódügynöke. Az ügynökök rendszeresen általános egészségnevelő előadásokat tartanának, az egyes betegek számára tanácsokkal szolgálnának, illetve a megfelelő intézménybe, szakemberhez irányítanák őket, így segítve a rehabilitációt.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink