hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Elbocsátások az ombudsmannál

A MedicalOnline információi szerint azonnali hatállyal, az adatvédelmi biztos minden korábbi munkatársát felmentette az új ombudsmani hivatalban az alapvető jogok biztosa. Zombor Ferenc főtitkár január 2-án 9 óra után nem sokkal egy e-mailben arra kérte a munkatársakat, hogy 16.30-ig minden személyes holmijukat szállítsák el, ügyeikkel, igazolványaikkal, belépőkkel és könyvekkel egyaránt számoljanak el. Alább közöljük a levelet.

Tisztelt Munkatársam!

Amint azt Ön is tudja, 2012. január 1-jén hatályba lépett Magyarország Alaptörvénye és számos sarkalatos, valamint más törvény mellett, az alapvető jogok biztosáról szóló 2011. évi CXI. törvény is.

Az állampolgárok alapjogi védelmét új alapokra helyező törvény hatályon kívül helyezte az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi LIX. törvényt, így megszűnt az Országgyűlési Biztosok Hivatala (OBH) és létrejött az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH). Prof. Dr. Szabó Máté úr, az alapvető jogok biztosa a mai napon, főtitkárrá történő kinevezésemmel egyidejűleg, megbízott a Hivatal vezetésével.

Az AJBH ad intézményi kereteket az alapvető jogok biztosa egységes szakmai szervezetének. A jogalkotó az Országgyűlési Biztosok Hivatalának megszűntetésével egyidejűleg kivezette a jogrendből az adatvédelmi biztos jogintézményét és létrehozta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot (NAIH) és mindezen változásokra tekintettel állapította meg az alapvető jogok biztosának működési kereteit és lehetőségeit.

A költségvetési törvény 139 fős, tehát az Országgyűlési Biztosok Hivatalához képest 49 fővel kisebb létszámkerettel hozta létre az új hivatalt. Az AJBH költségvetési főösszege a törvény értelmében 1.200,9 millió forint, ami 413,1 millió forinttal kevesebb, mint az Országgyűlési Biztosok Hivatalának 2011. évi költségvetése volt. A létszám, és a költségvetés csökkenése elsősorban az adatvédelmi biztos pozíciójának megszűnéséből, valamint a 2,5 %-os hiánycél tartása miatti támogatás-zárolásból fakad.

Mindezek alapján, az alapvető jogok biztosa közszolgálati jogviszonyát, a köztisztviselők jogállásról szóló 1992. évi XXIII. alapján, felmentéssel megszüntette.

Kérem, hogy a szükséges munkaügyi dokumentációt a mai napon 10.00-11.00 között vegye át a Hivatal Panaszirodáján.

Kérem továbbá, hogy 2012. január 2–án 16.30–ig személyes használati tárgyait készítse össze és szállítsa el, a Hivatal tulajdonában álló, az Ön használatába adott tárgyakkal számoljon el, adja le hivatali igazolványát, hivatali és parlamenti belépő kártyáját, az Ön nevén szereplő könyvtári könyveket. Folyamatban lévő ügyeivel pedig kérem, hogy soron kívül számoljon el. Az elszámoláshoz szükséges nyomtatványt a munkaügyi iratok átvétele alkalmával adjuk át.

Őszintén remélem, hogy sokrétű tapasztalatait hamarosan, egy minden szempontból megfelelő munkakörben kamatoztathatja.

Budapest, 2012. január 2.

Üdvözlettel:
Dr. Zombor Ferenc
főtitkár

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink