hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

 

Egyszerű háziszer agytisztításra

Trükkös szójátékkal vagy rejtvénnyel űzhetjük ki agyunkból a nem kívánt, mégis állandóan ismétlődő zenéket - írta amerikai kutatókra hivatkozva az MTI.

"Ha olyasmit csinál az ember, ami megszokott, például autót vezet vagy gyalogol, akkor messze nem használja teljes gondolkodási kapacitását, és bőven marad hely az agyában arra, hogy beinduljon az akaratlan zenelejátszás. Ha viszont túl erősen gondolkodik valamin az illető, akkor a sikertelenség hozhatja vissza a zenét. Valahol középen van a megoldás" - mondja Ira Hyman, a Nyugat-Washingtoni Egyetem zenepszichológusa.

A megállapításokra azután jutottak a kutatók, hogy önkéntesekkel rejtvényeket fejttettek, miközben dalok szóltak a Beatlestől, Lady Gagától, Beyoncétől. Az egyszerű feladványok nem hatottak. A sudokurejtvények igen, ám csak addig, míg nem váltak túl nehézzé. A legjobb "középútnak" az ötbetűs anagrammák bizonyultak (olyan szóújraalkotások, amelyek során meg kell cserélgetni a betűk sorrendjét, hogy másik értelmes szót kapjunk).

Hyman szerint hasonló módszerrel elűzhetők a kellemetlen gondolatok, az idegesség, a rögeszme is az agyból.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink