hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Egészségpolitika

Egyre több a rejtély az őssejtbotrányban

Vizsgálatot rendelt a fővárosi Nyírő Gyula Kórház főigazgatója, hogy megtudja: pontosan mi történt abban a tömbben, amit egy magáncégnek adtak bérbe, s ahol hétfőn elfogták az illegális őssejt-beültetéssel gyanúsítottakat.

Kezelt betegeket hallgatnak meg, és egyelőre értékelik az eddig összegyűjtött anyagokat a hétfőn kirobbant őssejt-terápiás ügyben a nyomozók – tájékoztatta a Népszabadságot Bucsek Gábor, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője.

Mindeközben az őssejt-terápiás botrányban érintett intézményektől közlemény közleményt követ. A Nyírő Gyula Kórház főigazgatója és az intézmény területén működő Róbert Károly Körúti Egészségügyi Szolgáltató Kft. is elhatárolódott a történtektől. A kórház a bérlőjére, a bérlő a kórház orvos-igazgatójára hárítja a felelősséget. A magáncég közleménye szerint intézetükben őssejt-kezelés soha nem zajlott, a négy ember letartóztatásával végződő „orvosi beavatkozást” is a Nyírő Gyula kórház orvos-igazgatója rendelte el. Az csak az ügy pikantériája, hogy az orvos-igazgató, információink szerint, az őssejt-terápiára készülőkkel együtt, a letartóztatás helyszínén volt. Az orvos-igazgató a kórház internetes honlapja szerint nőgyógyász. A kórház főigazgatóját telefonon nem értük el, e-mailben feltett kérdéseinkre nem kaptunk választ. A bérlő tavaly 165 millió forintot utalt át a kórház számlájára különböző jogcímeken, ebből a kórház részére végzett szolgáltatás alig több mint 19 millió forint volt.

Csaba Károly, a Közép-Magyarországi ÁNTSZ tisztifőorvosa egyértelművé tette: a Nyírő Gyula kórház területén a Seffer-Renner klinikának, de Baltaytist professzornak sem volt semmilyen gyógyító tevékenységre engedélye. Márpedig: egészségügyi szolgáltatás csak az ÁNTSZ engedélyével végezhető. A fővárosi egészségügyért felelős alpolgármestere, Horváth Csaba (MSZP) ugyanakkor nem lát okot arra, hogy beavatkozzanak az intézményben történtek miatt. A kommunikációs főtanácsadója által kiadott közleményben az áll: a kórház főigazgatója önállóan dönthet a bérbeadásról és tudomásuk szerint a bérlő nem adta tovább a bérleti jogot.

A napról-napra szövevényesebb ügy egyik gyanúsítottja Seffer István, akinek klinikája, illetve a résztulajdonában lévő IRM Magyarország Zrt. kaposvári laboratóriuma két dél-dunántúli kórházból biztosan kapott elhalt magzatokat, úgynevezett abortumokat. (Az RTL Híradó értesülése szerint a tulajdonosok kezdeményezték a cég felszámolását.)

Káplár Lajos, a marcali kórház igazgatóhelyettese lapunkkal közölte: intézményükből két-három alkalommal vitt el abortumot a laboratórium. Tudomásuk szerint ehhez az öszszes szükséges engedéllyel rendelkezett a cég, s az abortuszon átesett páciensek nyilatkozatban engedélyezték az elhalt embriók kutatási célú felhasználását. Káplár Lajos hozzátette: a kórház az engedélyeknek és szabályoknak megfelelően járt el, az viszont már nem az ő hatáskörük és felelősségük, hogy az abortumot miként használják fel. Információink szerint a laboratóriummal való együttműködést a marcali kórház szakította meg, mivel kiderült, hogy az abortumokat nem megfelelő módon szállították el, „nem biztosították a megfelelő hűtésláncot.”

– A nagyatádi kórházból is kapott abortumokat a laboratórium. Erről azonban még az intézmény korábbi vezetése kötött nem egészen egy évig érvényes szerződést, 2007-ben – tudtuk meg Kovács Róberttől, a kórházat működtető Medical Investments Zrt. vezérigazgatójától, aki közölte: az abortumok átvételéről és elszállításáról szóló szerződést nem az IRM Magyarország Zrt.-vel, hanem a Seffer-magánklinikával kötötte a kórház. Arra, hogy hány esetben jutott abortumhoz a klinika, Kovács azt mondta: „Tíznél kevesebbszer”. A vezérigazgató fontosnak tartotta megjegyezni: az érintett betegek írásban engedélyezték az abortumok kutatási célú felhasználását.

Noha a Seffer-klinika, illetve az IRM Magyarország Zrt. két kórházból biztosan elszállított abortumokat, kétséges, hogy volt-e erre engedélye. Az ÁNTSZ ugyanis lapunkhoz eljutatott közleményében azt írta: az IRM Magyarország Zrt. „csontvelői, perifériális és köldökvér sejt, valamint őssejt” gyűjtésére, tárolására kért és kapott engedélyt. Két alkalommal őssejtkutatásra is folyamodott engedélyért a cég, de az Egészségügyi Tudományos Tanács Etikai Bizottsága ezt viszszautasította. Arra a kérdésünkre, hogy az abortumok átvételére, elszállítására s az azokból esetlegesen kinyert őssejtek tárolására kapott-e engedélyt a kórház, az ÁNTSZ-nél pénteken nem tudtak válaszolni.

Orvosszakértő vizsgálja, hogy a beadott őssejteknek közük van-e annak a férfinak a halálához, akit a letartóztatott orvos csapat kezelt – tudta meg a Híradó. Lapunknak Bucsek Gábor, az NNI főosztályvezetője megerősítette, hogy ugyan még nem tudják, hány beteget kezeltek őssejtterápiával, de az eddig ismertté vált kezeltek közül egy ember halálozásának körülményeit valóban vizsgálják a nyomozók és a szakértők.

Boda András - Danó Anna, Népszabadság Online

cimkék

hirdetés

Könyveink