hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Egyedi magyar terméket nyírhat ki a kormány

A chipsadó szeptemberi bevezetése miatt borítékolható, hogy a szaloncukorpiac 2011-ben teljes egészében összeomlik, és nem tudni, képes lesz-e talpra állni - írja a Napi Gazdaság.

Egyáltalán nem meglepő az édesség- és snackgyártók hallgatása a termékadó ügyében. A piacon lényegében egy-két nemzetközi nagyvállalat van, amelynek egy-egy üzletágát érinti a közteher − az adó az ő költségeik között jóval kisebb arányban jelenik meg, mint a közepes, ám több termék esetében piacvezetőnek számító 3-4 vállalatnál, ahol a teljes üzletágat terheli. Az igazi vesztes azonban az a tucatnyi kisvállalkozás lesz, amelyik néhány száz milliós forgalmat ér el; közülük több várhatóan el is tűnik, egyrészt a növekvő teher, másrészt a növekvő feketepiac miatt. A közepes vállalkozásoknál a visszaeső forgalom miatt üzemeket zárhatnak be vagy karcsúsítanak majd.

Egyelőre nehéz átlátni a helyzetet, de az már most borítékolható, hogy a szaloncukorpiac 2011-ben teljes egészében összeomlik, és nem tudni, képes lesz-e talpra állni. Itt az anomália a chipsadó szeptemberi bevezetése miatt alakulhat ki, ezt a gyártók már jelezték − amire Font Sándor fideszes képviselő azt mondta: nem kell szállítani a kereskedőknek a terméket. A szaloncukor azonban egyedi magyar termék, nem lehet exportálni és csekély az import is, a gyártók jellemzően Magyarországon alakítottak ki erre kapacitásokat.

A teljes cikk a Napi Gazdaság oldalán olvasható.

(forrás: Napi Gazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés