hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Egészségipar

Egy másik őssejtügy...

Ha tisztul a most még zavaros kép, fölépülhet a tervezett terápiás központ

Működhetne akár már ma is Magyarországon legális őssejtterápiás központ, ha a kínai partnercég, amely leányvállalatot is alapított hazánkban, végigvitte volna az intézmény létrehozására tett kezdeményezését.

A magyar orvosok szerint a távol-keleti Shenzhen Beike Biotechnológiai Vállalat jogilag aggályosnak tekinthető tevékenységbe is szerette volna bevonni magyarországi munkatársait, amikor pedig ők erre nem voltak hajlandók, el akarták távolítani a cég éléről a Beike Magyarország Kft. vezetőjét, Páli Jenő doktort. A Magyar Hírlapnak adott interjú második részében a magyar agykutató elmondja, hol tart ma a szövevényes ügy, amely az ő bejelentése révén már a magyar hatóságok látókörébe került. 

– Azzal a váddal tett bejelentést a magyar hatóságoknál a cég két korábbi alkalmazottja ellen, hogy orvosi szakértelem nélkül, a Beike Magyarország Kft.-ből való eltávolításuk után a saját szakállukra folytatták a betegek kiutazásának szervezését kínai őssejtterápiára. Mi indokolta az ön bejelentését?

– Megakadályoztam, hogy a Beike Magyarország Kft. tönkremenjen, amikor a társtulajdonosok el akarták lehetetleníteni a működését, mert ebben a cégben már benne van az őssejttechnológia, amit most beviszünk az Egészségváros Magyarország projektbe. Én csak két százalékban vagyok a Beike Magyarország Kft. tulajdonosa, kilencvennyolc százalékban pedig egy amerikai és egy kanadai–kínai kettős állampolgárságú hölgy osztozik a tulajdonrészen. A szerződéseink azonban nem tették lehetővé számukra, hogy eltávolítsanak a leányvállalat éléről. Amikor a külföldi tulajdonosokkal megszakadt a kapcsolatunk, és a cég két érintett magyar munkatársától megváltunk, úgy értesültem, hogy továbbra is folytatták a betegek utaztatásának szervezését Kínába, őssejtterápiás kezelésre. Őket jelentettem be a magyar hatóságoknak, mert ezzel a szervezőmunkával többek között illegális orvosi tevékenységet végeznek, és úgy tudom, a hatóságok már vizsgálják az ügyet. Van még egy érintettje az ügynek, egy háttérember, aki főleg az Egyesült Államokból szervezi a betegek kiutaztatását Kínába. A két társtulajdonos, a Shenzhen Beike nemzetközi igazgatója, az amerikai utazások szervezője, valamint a shenzheni cég tulajdonos-ügyvezetője, tehát öt személy ellen a kínai nagykövetségen tettem panaszt, és kértem, hogy tartóztassák le őket, mert szeretnénk ezeket a személyeket eljárás alá vonni csődbűntett, szerződésszegés és illegális orvosi tevékenységre való felbujtás miatt.

– Kapott választ a kínai nagykövetségtől?

– Egyelőre nem. De nem hagyom annyiban a dolgot, hiszen eddig mintegy hetvenötezer dollár, azaz tizennégymillió forint kárt okoztak a kifizetetlen számlákkal és egyebekkel.

– Korábban illegális tevékenységbe is be akarták vonni a magyar leányvállalatot?

– Igen, szóba került őssejtek szállítása, hogy hozzunk be az országba, és gyűjtsünk itthon is, amit majd kiviszünk. De erre semmilyen engedélyünk nem volt, ezért visszautasítottuk a kezdeményezést.

– A Beike Magyarország Kft. honlapján május 1-jei dátummal egy félreérthető közlemény jelent meg, miszerint a cég „átmenetileg tevékenysége felfüggesztésére kényszerül”. Ez akár a cég megszűnését is jelentheti…

– Nem, ez csak a tanácsadó tevékenységünkre vonatkozik. A Beike Magyarország Kft.-ben a kollégáimmal tényleg fel szeretnénk építeni a tervezett őssejtközpontot, és bízunk abban, hogy ha ki tudjuk iktatni azt a csoportot a shenzeni cégben, amelyik a megkerülésünkkel szervezi a kiutazásokat, akkor visszatérhetünk az eredeti szerződésben foglalt tervekhez. Mert itt különbséget kell tenni: a terápia, amit ők Shenzenben végeznek, tényleg működik, és tényleg jó. Nagyon fontos, hogy elkülönítsük egymástól a két dolgot: van egy jogi, pénzügyi, büntetőjogi vita, és van egy értékes, jól működő gyógyászati technológia.

– Az őssejtbotrányban érintett más orvosokkal, illetve cégekkel kerültek valaha is valamilyen kapcsolatba?

– Nem. Magyarországon nem csak ők dolgoztak, legalább négy-öt csoport végez hasonló terápiát. Az a baj, hogy ez a betegek között szóbeszédként terjed. Én ezzel sohasem foglalkoztam, és nem is érdeklődtem utána, mert az ilyesmi mögött általában mindig kétes hírű csoportok állnak. Ha kutakodom, akkor ellehetetlenítenek. Szándékosan nem kerestem velük a kapcsolatot, de hallomásból tudok róla, hogy vannak még rajtuk kívül is ilyen csoportok az országban.

Szabó Palócz Attila, Magyar Hírlap Online

cimkék

hirdetés

Könyveink