hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Egy kokainos kóla a népbolt előtt

Csengőfrász, malenkij robot, maszek, kék útlevél, Ki mit tud, kisdobos, huligán. Ezek még derengenek egy mai huszon- vagy harmincévesnek, de ha azt mondom: kazalagitáció, tujázás, hülzni, rúdvég vagy kádárkolbász, nagy valószínűséggel fogalmuk sem lesz arról, mit jelenthettek ezek a szavak, amelyek nyomtalanul tűntek el a nyelvből a rendszerváltással.
  Burget Lajos (posztumusz) megjelent kötete, a Retró szótár eligazít a hasonló kérdésekben. A közel háromszázötven oldalas könyv, amelyben a szószedeten kívül megtalálható a szocializmusbeli betűszavak jegyzéke, valamint egy jól használható név- és szómutató is, a „Korfestő szavak a második világháborútól a rendszerváltásig” címet viseli, és mint ilyen, az első vállalkozás a maga műfajában.
  Hasonló szótárra már évek óta megvolt az igény. Egyrészt a fiatalok körében évről évre népszerűbb, nem múló retróőrület miatt (vajon vizsgálja-e valamelyik szociológuscsoport azt a jelenséget, hogy míg a szüleink mindent megtettek volna, hogy farmerhoz, nyugati csokoládéhoz, cigarettához, zenéhez jussanak, azok a fiatalok, akik a fogyasztást mindenek felettivé tévő globalizált világban szocializálódtak, épp az egykor utált ruhákkal, tárgyakkal „lázadnak” az ellen a világ ellen, amelyben minden kapható?). Másrészt, mert a magyar társadalom nem számolt el a Kádár-korral, és szétszakítottságának – a társadalmat hiszterizáló politikusokon kívül – ez az egyik oka: míg az emberek egy része mint az elveszett, biztonságos Édenre tekint vissza rá, a másik része a terror, a szellemi nyomor, a cenzúra, az adósságfelhalmozás és a korrupció kezdetének időszakára emlékezik.
  Egy szótár természetesen nem oldja meg a hasonló problémákat, mindenesetre kapaszkodót nyújt, segít eligazodni abban a világban, amelyről gyökeresen más képet mutat a rendszerváltás után, a retróőrület elején készült Csinibaba című film és a még vastagon a „rendszerben” készült Megáll az idő.
  A közepesen hosszú, velős szócikkeknek köszönhetően a szótár kultúr- vagy életmódtörténetként is kezelhető. Aki figyelmesen olvas, az bizonyosan nem siklik át a hasonló mondatok felett: „suszter. [images/] Már csak néhány él az országban. Lassan elfogynak az üzletfelek, és kihalnak az utolsó suszterek is.” „Kacsatánc. Minden idők legidegesítőbb zenéjének nevezte a szakirodalomimages/ Magyarországi karrierjére jellemző, hogy a nyolcvanas évek első felében minden kívánságműsorban játszották.” „Népbolt. [images/] Sok helyen ma is az üzlet és a gyakorta hozzátartozó italbolt elnevezése.” Ezt, aki legalább egyszer járt vidéken, igazi kis faluban, bizonyára ismeri. A hasonló szócikkek meglehetősen elgondolkodtatók: egyértelműen kiderül belőlük, hogy a könyvben szintén megidézett Rákosi-korszakkal szemben a Kádár-kor nem tűnt el, hanem lassan múlik. Itt vannak még népboltjai, közértjei, épületei, tejeszacskói, bizonyos „márkái”, az idősebbek beszédében bizonyos fogalmai (SZTK, Lenin körút, tanács) – és a mentalitása is.
  A kötetnek sajnos hibája is akad bőven. Nem egy helyen pontatlanok a szócikkek – a „kisdobos” kifejezésnél például azt írja a szerző, hogy az elsős-másodikos kisdiákok voltak a kisdobosok, holott a másodikos-negyedikesek –, máshol pedig egyszerűen nem felelnek meg a valóságnak. Szemmel látható, hogy a szerző bizonyos fogalmakkal nem tud mit kezdeni: a rock and rollt mint „popzenei stílust” írja le, azt állítja, hogy a Coca-Cola egyik összetevője – a mai napig! – a kokain, a punk az „agresszív, sértő magatartás” és „durva szövegektől hemzsegő rockzene”. Feltűnő az is, hogy teljesen hiányzik a könyvből a korai nyolcvanas éveket meghatározó magyar underground kultúra minden kifejezése. De hát Burget Lajos munkája valóban hiánypótló – így elnézhetők az efféle sutaságok.
  És hogy mégis mi az a tujázás, kazalagitáció, hülzni, rúdvég és kádárkolbász? A tujázásnak semmi köze az újgazdag kertek kedvenc növényéhez. Annyit jelentett, hogy a régi villamosokon található ütközőn utazni, a rúdvég pedig a szalámiról és kolbászról levágott vég, amelyet a szegényebbek fillérekért vásárolhattak meg.
  A többi a Retró szótárban megtalálható.

Burget Lajos: Retró szótár.
Korfestő szavak a második világháborútól a rendszerváltásig.
Tinta Kiadó, Budapest, 2008.
347 oldal, ára: 2490 Ft

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
PÉNTEK ORSOLYA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés