hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Egy hétre való vér végzi a kukában

Egyre nagyobb erőfeszítésbe kerül a műtétekhez szükséges vérmennyiség biztosítása, miközben a kórházak még mindig nem takarékoskodnak a vérrel – írja a Világgazdaság.

A lakosság elöregedésével több nagy beavatkozást kell végezni, valamint a sok folyamatos vérpótlásra szoruló onkohematológiai beteg miatt is mind több vér kell. A véradók száma azonban nem növekszik, hosszú évek óta a lakosság 3 százaléka ad vért, a fiatalokat nagyon nehéz bevonni, így a rendszeres donorok szintén jelentős számban érik el lassan a 65 éves korhatárt, amely fölött már nem adhatnak vért. A probléma csak úgy lenne kezelhető, ha az egészségügyi intézmények, sokkal körültekintőbben gazdálkodnának a vérrel. Többször használnák a vértakarékos eljárásokat, illetve mindent megtennének azért, hogy a minimálisra szorítsák a leselejtezett vérmennyiséget.

Ám azok a vérmentő eszközök, amelyek összegyűjtik, tisztítják a beteg vérét, majd visszavezetik a testbe, négyszer-ötször drágábbak, mint egy egység vér. Egy egység vörösvérsejt-készítmény ára Magyarországon jelen pillanatban: 7300 forint körül van, míg az európai átlagár meghaladja a 20 ezer forintot, ami nem ösztönzi a vérrel való takarékosságra az intézményeket. Ezért becslések szerint – mert erről nem vezetnek statisztikát – évente nagyjából tízezer egység vér a kukában végzi, mivel bár megrendelik, végül mégsem használják el az intézmények. Az évi mintegy 400 ezer egység vérhez képest ez ugyan nem jelentős mennyiség, ahhoz képest viszont igen, hogy ez megfelel az ország egy egész heti szükségletének – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink