hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Kómában a betegjogok

Akár több tízezer beteget tarthat bizonytalanságban, hogy egyelőre csak papíron létezik az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ, pedig már másfél hónapja működnie kellene – figyelmeztet ezúttal a Népszava.

A betegjogi képviselőknek már a központ kötelékében kellene tevékenykedniük, ám sem ők, sem a panaszosok nem tudják, mit lesz a sorsuk. Jelenleg ugyanis nemcsak a központ, semmilyen más intézmény nem őrködik a betegjogok felett.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központnak (OBDK) nincs honlapja, levelezési címe, alapító okirata, vezetője, de még személyzete sem; elvileg a szaktárca épületében működik, de ez utóbbiról sem áll rendelkezésre semmiféle részletesebb tájékoztató a kormányzati portálon.

Ez a bizonytalanság egyes felmérések szerint több tízezer ellátottat érinthet, hiszen ennyi beteg jogai sérülnek a magyar egészségügyben évente. Csakhogy a paciensek jogérvényesítésére az utóbbi két évben szinte esély sem maradt, miután 2010 szeptemberében a kormány első intézkedései között megszüntette az Egészségbiztosítási Felügyeletet (EBF), amely független hatóságként bírálta el a beérkező panaszokat. Fél évvel később a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány, tavaly nyáron pedig a Nemzeti Egészségügyi Tanács is ugyanerre a sorsra jutott.

Eközben több mint egy éve húzódik a beígért Nemzeti Betegfórum (NBF) létrehozatala is, amely a tanács utódjaként hozná össze a betegszervezeteket, ám még a vonatkozó miniszteri rendelet sem jelent meg. Egyelőre így azt sem tudni, miként működnek majd az új, ám egyelőre csak papíron, esetleg néhány állami vezető fejében létező betegjog-védelmi szervek. Az azonban biztos, hogy ma Magyarországon egyáltalán nem megoldott az állampolgárok jogainak védelme az állami egészségügyben tapasztalt ellátási hiányosságokkal szemben.

Ezt bizonyítja, hogy míg az EBF megszüntetése után elvileg átvette a betegpanaszok kivizsgálásának feladatköreit az ÁNTSZ, ám a népegészségügyi hatóság nyilvánosságra hozott eredmények nélkül vizsgálja ezeket az ügyeket, egy olyan, nem hatósági eljárás keretében, melynek végén nem megoldás, legfeljebb egy hosszadalmas és bonyolult bírósági eljárás várja a jogaikban sértett betegeket – figyelmeztet ezúttal a Népszava.

(forrás: Népszava Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés