hirdetés
hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Éger megszüntetné a járulékfizetést

TB-járulék helyett fogyasztási adóval tenné arányossá az egészségügyben a közteherviselést a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István - írja a Népszabadság.

A köztestület elnöke szervezete honlapján közzétett nyilatkozatban állítja: ez az egyetlen lehetőség arra, hogy finanszírozhatóvá váljon a jelenlegi orvosi ellátórendszer Magyarországon.

Szerinte az egészségügy működtetéséhez szükséges forrásokat fogyasztással arányos egészségügyi hozzájárulásként, a termékek árában – a jövedéki adóhoz hasonlóan - rögzítetten is lehetne biztosítani. A jövedelemarányos járulékot piaci fogyasztással arányos „járulékra” váltanák át. „Mindegy” lenne tehát, honnan a vásárlóerő, aki fogyaszt, szolgáltatást, árucikket vesz, hozzájárul az egészségügyi közkiadásokhoz. Megjegyzi: valamikor ilyen elven fizettük a kötelező gépjárműbiztosítást, az üzemanyag árában, a többet autózóra nagyobb teher hárult.

Éger István szerint „ötlete” a valódi teherviselő képességgel arányos szolidáris rendszer. Alkalmazásával orvosolható az örökké jogosan kifogásolt, minimálbéren bejelentett járulék ügye (hisz „mindegy” honnan származik a bevétel, ha bármit vásárol, fogyaszt, szolgáltatásért fizet, azzal hozzájárul az egészségügy kiadásainak fedezetéhez.)

További előnyeként említi, hogy nincs vita a járulék mértékén, és azon sem, hogy a járulékbevételek egyre fokozódó elégtelensége miért teremt egyre nagyobb igényt egyéb adóforrások iránt. Állítja azt is, hogy olcsóbbá válhatna a munkaerő és növekedne az ország versenyképessége, mert a jövedelemarányos egészségügyi járulékfizetés megszüntetésével jelentősen csökkenhetne a munkaadók és a munkát vállalók közterhe. A felszabaduló források jövedelemnövelő tényezőként jelennek meg, amely végső soron belföldi fogyasztásnövekedést is eredményezhet. Ez nemcsak az ágazati forrásteremtés, de munkahelyteremtés szempontjából is előnyös lépés lenne.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés