hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Diabétesz: a karcsúság nem véd

Minden ötödik vékony embernél magas a cukorbetegség kialakulásának kockázata, derül ki egy kutatásból, amelyet az Origo ismertet.

A szakértők szerint a karcsú emberek 18 százalékának károsodott az anyagcseréje, ezért náluk háromszor nagyobb eséllyel alakul ki szív- és érrendszeri megbetegedés, éri őket szívinfarktus vagy agyvérzés, mint az egészséges anyagcseréjű embereket – írja az Origo egy a kutatásra hivatkozva, amelynek eredményeit a Cell Metabolism című szaklapban mutatták be. A nem túlsúlyos emberek esetében a rizikó még a túlsúlyos, de egészséges anyagcseréjű emberekénél is nagyobb.

Az okokat kutatva Norbert Stefan szakértő vezetésével a Tübingeni Orvostudományi Egyetem és a Német Diabéteszkutató Központ (DZD) kutatói arra jutottak, hogy az érintett karcsú emberek csak kevés zsírt raktároznak a lábukon, ami funkcionális zavar. A szakértők szerint az orvosoknak az anyagcsere károsodását kellene vizsgálniuk azoknál a pácienseknél, akik kevés zsírt raktároznak lábukon és a metabolikus szindróma jeleit mutatják.

Baptist Gallwitz, a tübingeni Diabetológiai Klinika vezetője, a Német Diabétesz Társaság egykori elnöke kiemelte: korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a vékony emberek szervezete is reagálhat rosszul az inzulinra, régóta nincs azonban válasz arra, milyen mechanizmusok felelősek ezért.

(forrás: Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés