hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Dévény-módszer: kicsit könnyítettek

A csecsemők és kisgyermekek Dévény-módszerrel történő kezelésének júniusi OEP-befogadásával kapcsolatban világít rá újabb részletekre a Magyar Nemzet.

A jövőre nyolcvanadik életévét betöltő módszeralapító Dévény Anna arról is beszél a lapnak, hogy bár ezer és ezer bizonyítéka van módszere sikerességére, mégsem ismerik el úgy, ahogyan szerinte kellene. Aminek okát így látja: „Módszerem egyrészt minden korábbival szembemegy, másrészt hatékony. Márpedig ha ez jó, a többi eljárásra nincs szükség.” Érdekes még – teszi hozzá –, hogy sok orvos is az ő módszerével kezelteti gyermekét, miközben pácienseinek nem ajánlja azt, sőt kifejezetten ellenzi alkalmazását.

Dévény Anna azt sem nézi jó szemmel, hogy módszerét bármilyen egyéb, gondolkodásmódjától és gyakorlatától idegen eljárással vegyítsék, mert ezzel elvész hatékonysága. A szakember határozottan úgy véli, hogy a hat évtized gyakorlati tapasztalatai alapján kialakult mozgásrehabilitációs rendszer csak a saját törvényszerűségei alapján működik. Nem mindegy a kezelések időtartama sem, amit a 150 eddig végzett, Dévény-módszerrel dolgozó szakgyógytornász közül néhányan lerövidítenek. A gyógytornász, művészitorna-szakedző amiatt is elkeseredett, hogy több, a módszert privát praxisban használó kolléga túl sok pénzt, akár tíz-tizenkétezer forintot is elkér egy kezelésért. Ez az oka annak, hogy rengetegen fordulnak az alapítványhoz, ott ugyanis a rászorulók ingyen gyógyulhatnak, a többi páciens pedig maga dönti el, mennyivel járul hozzá a működéshez.

A mostani OEP-befogadás éppen az alapítvány tevékenységét érinti, ahogy az OEP magyarázatát idézi a lap:

„Az alapítvány által végzett, eddigiekben több kód alatt jelenthető kezeléseket a  jövőben egy kód alatt jelenthetik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felé. Az új, szakmapolitikai döntés alapján befogadott tevékenységek magasabb pontértékűek, és kizárólag a Dévény Anna Alapítvány által jelenthetőek”.

Azaz az alapítvány a saját kód mellett kicsit több pénz kap, de a Dévény-módszerrel dolgozó piaci szolgáltatókat ez nem érinti. Sőt, az sem következik az új besorolásból, hogy az alapítványnál ne lenne szükség a továbbiakban támogató hozzájárulásokra.

A cikk idézi dr. Szekér Juditot, az alapítvány kuratóriumi elnökét, aki szerint a köztudatban az él, hogy amit az OEP térít, az eleve ingyenes, holott erről szó sincs, pláne azoknál a kicsi szervezeteknél, amelyek nem tudják fedezni a tényleges költségek és a finanszírozás közötti különbözetet – olvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink