hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Demonstráció és petíció

A közszolgálatban dolgozók életminőségét rontó, megélhetési feltételeit veszélyeztető állami-kormányzati intézkedés-tervezetek elleni petíciót adott át egy 23 fős szakszervezeti delegáció a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárának szombaton Budapesten. Az átadást megelőző, mintegy 30 szakszervezet által rendezett közszolgálati demonstráción több ezer ember vett részt a Kossuth téren.

"Elfogadhatatlan, hogy elvegyék a 13. havi illetményünket, amely nem jutalom, nem prémium, hanem a törvények rendelkezései szerint a közszolgálati bérrendszerek, a munkavállalók éves keresetének szerves része" - tartalmazza a kormánynak címzett petíció. A dokumentum hangsúlyozza, ma már lehetetlen, hogy újabb elbocsátások legyenek a közszférában, mert az elmúlt két évben 80 ezret meghaladó számú munkavállalót bocsátottak el, és több mint 120 ezer álláshely szűnt meg. A demonstráció résztvevői határozottan tiltakoznak a közszolgálatban dolgozók életminőségét rontó, megélhetési feltételeit veszélyeztető állami-kormányzati intézkedés-tervezetek ellen. Egyebek között követelik a 13. havi illetmény, és a teljes összegű 13. havi nyugdíj intézményének fenntartását, továbbá az önhibájukon kívül kiszervezett, közszolgálati feladatokat ellátó munkavállalók számára a 13. havi bér biztosítását.
A szakszervezetek szerint megengedhetetlen, hogy a politikai és a gazdasági közélet szereplői azt sulykolják, hogy a közszféra alkalmazottainak létszáma és munkabére az állami túlköltekezés okozója. A valóság az, hogy közszolgálati munkavállalóként 20-30 évi tisztességes munka után jutnak annyi nettó jövedelemhez, mint az adómentes minimálbéren bejelentett több százezer vállalkozó. Egyebek között igazságos közteherviselést és az elkövetkező hónapok, évek elkerülhetetlen megszorításainak egyenletesebb elosztását követelik. "A tőkére is terheljenek, ne csak a munkára!" Tarthatatlannak nevezték, hogy a közszférában tovább folytatódjanak a kiszervezések, mert ezek következtében a dolgozók elvesztik a közszolgálati jogálláshoz tartozó garanciákat. Tiltakoznak az ellen, hogy "a profitot privatizálják, a veszteséget államosítják".
Kónya Péter, a demonstrációs bizottság elnöke az MTI kérdésére azt mondta, hogy mintegy húszezren vettek részt a Kossuth téri demonstrációjukon. A petíció átadását követően a résztvevők csoportokban négy minisztériumhoz vonultak, köztük az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium épülete elé. Az itt álló rendőröknek szegfűt adtak a demonstrálók, majd elhelyeztek egy, a "törvényesség" feliratú koporsót és egy, a "rendvédelem, élt 2009-ig" feliratú kopjafát. Juhász Gábor, a tárca államtitkára, miután átvette és aláírta a dokumentumot, azt mondta: hétfőn folytatódnak az egyeztetések a közszféra és a kormány között. A tüntetők a honvédelmi, az oktatási, valamint az önkormányzati tárca épületéhez is elmentek.



 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés