hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Csökken a GSK forgalma

Az idén 10 százalékkal csökken a GlaxoSmithKline Kft. forgalma a becsült adatok alapján, és a jövő évben sem várható növekedés – mondta Leitner György, a GSK gyógyszeripari vállalat magyarországi cégének ügyvezető igazgatója keedi sajtótájékoztatóján.

Ezen belül a vényköteles gyógyszerek forgalma 6 százalékkal esik vissza.

A társaság az idén várhatóan 2,2 milliárd forintot fizet a költségvetésbe a gyógyszeripari szektorra vonatkozó különadó formájában, jövőre pedig 3,2 milliárd forintra nő ez a teher. Leitner emlékeztetett: 2011. július 1-jétől az orvoslátogatói díj a duplájára emelkedett, a támogatás arányos befizetési kötelezettség pedig 12 százalékról 20 százalékra nőtt.

Az extra terhek ellensúlyozására a GSK minden területen költségcsökkentésre törekszik, és 2011-ben létszámleépítésre is kényszerült. Leitner György a magyarországi piaccal kapcsolatban a következő évekre vonatkozóan sem optimista. Véleménye szerint az idén tavasszal meghirdetett Széll Kálmán Terv gyógyszeriparra vonatkozó megfogalmazásainak már a kiindulópontja is téves, nevezetesen az, hogy Magyarországon magas a gyógyszerfogyasztás. Európai összehasonlításban ugyanis a középmezőnyben vagyunk ebben a tekintetben. A 2012-re 83 milliárd forintos, a következő két évre pedig 120-120 milliárd forintos gyógyszerkassza csökkentési előirányzattal pedig véleménye szerint tévúton halad a terv. A GSK számításai szerint legfeljebb 50 milliárd forint megtakarítás érhető el.

A beruházási döntésekkel kapcsolatban az ügyvezető igazgató úgy nyilatkozott, hogy a gyógyszeripar számára az innováció jelenti a legnagyobb attraktivitást, vonzó a kormányzati támogatás is, de az is szempont, hogy milyen üzleti környezetben tud működni a cég. Minden nemzetközi vállalat befektetéseinek eldöntésekor a kiszámítható környezet kiemelt fontossággal bír.

A GlaxoSmithKline gyógyszeripari csoport három üzletággal van jelen Magyarországon: a Biologicals üzletág keretében vakcinagyárat üzemeltet Gödöllőn, a másik két üzletág vényköteles gyógyszereket, illetve vény nélküli szereket és higiéniai termékeket forgalmaz.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálatának adatai szerint a GlaxoSmithKline Kft. 2010. évi teljes árbevétele 42,6 milliárd forint volt az előző évi 46 milliárd forint után. Ezen belül a belföldi forgalom 2010-ben 28,6 milliárd, az előző évben 29 milliárd forintot tett ki. A társaság adózott eredménye 2010-ben 635 millió forintra csökkent a 2009. évi 1,53 milliárd forintról.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés