hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Csiba: 15-20 százalékkal csökkenthetnék a költségeket a vödrös gyógyszerek

Az egészségügyi ellátórendszer fejlődik, előbb-utóbb egyenesbe jön, mondta  az Inforádió Aréna című műsorában a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház főigazgató-főorvosa.

Csiba Gábor, aki egyúttal a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület vezetője is a még meglévő problémák között említette az alacsony fizetéseket. „Ha még egy olyan összegű fizetésemelés lenne, mint az idei, akkor elmondhatnánk, hogy elértük azt, amit a gazdaság teljestő-képessége meg tud adni" – fogalmazott.

A költségcsökkentésben segített a központi beszerzés is, például a gáznál vagy a gyógyszerek esetében - milliárdos megtakarításokat értek el - idézik Csiba Gábort az inforadio.hu-n.  

Szerinte az ingatlan- és felelősségbiztosítások közös, központi tendereztetésével tovább lehetne csökkenteni az egészségügyi kiadásokat. Milliárdokat spórolhatnának meg továbbá az egészségügyi intézmények az ömlesztett, vödrös gyógyszerek forgalmazásának engedélyezésével. Ennek bevezetése szabályozás kérdése. Csiba Gábor úgy véli: ha a gyártók nincsenek rákényszerítve erre a típusú forgalmazásra, nem érdekük az átállás. Ugyanis a kis kiszereléseket nagyobb haszonnal értékesítik. A szakember szerint ugyanakkor a kifejezetten a kórházak számára értékesített, vödrös orvosságok, 15-20 százalékkal csökkentenék a gyógyszerköltségeket. Emellett hulladék sem keletkezne, így a környezetterhelés is mérséklődne. Ez jó néhány milliárdos megtakarítást jelentene.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink