2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Csehország a külföldiek szívét is felhasználná

Csehországban 35 év alatt összesen 1770 szívátültetést végeztek, közölte a prágai Klinikai és Kísérleti Orvostudományi Intézet (IKEM).

Az első szívátültetésre 1984. január 31-én az IKEM-ben került sor. Ez volt egyben az első sikeres szívátültetés a korábbi Kelet-Európában. Az 1770 műtét közül több mint 1100-at az IKEM-ben, míg mintegy 600-at a brnói speciális transzplantációs orvosi intézetben végeztek el.

Korábban az új szívre váró páciensek mintegy harmada elhunyt, mert nem sikerült időben biztosítani az új szívet. Az IKEM 2017-ben ezért bevezette az új szívre váró betegek szívének mechanikai, műszeres támogatását.

Jan Pirk, az IKEM egyik vezető szívsebésze szerint a betegek mintegy 40 százaléka veszi igénybe ezt a módszert, s a megfelelő új szív hiányában elhunytak aránya a tavalyi év végén már öt százalékra csökkent. "A beteg szív gépi támogatásával a páciens néhány évig is képes várni az új szívre", jegyezte meg Jan Pirk.

Tavaly Prágában 39, Brnóban pedig 35 szívátültetést végeztek. Az idei év elején 83 páciens várt szívátültetésre. Az egészségügyi tárca szerint a vonatkozó törvény módosításával növelni lehetne a szívdonorok számát. Eddig például nem volt lehetséges, hogy a Csehországban elhunyt külföldi állampolgárok hozzátartozói felajánlhassák az érintett szerveit további felhasználásra. A törvénymódosítás, amelyet a parlamenti alsóház jóváhagyott, ezt már lehetővé teszi. "Becslések szerint évente mintegy 15 személyről lenne szó, akiknek mintegy 100 szervét lehet felhasználni más betegek megsegítésére", mondta Adam Vojtech egészségügyi miniszter.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink