hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Csak óvatosan a sporttal, ha kerülget a kór!

A hirtelen szívhalálok hátterében is gyakran áll olyan korábbi nátha, amely helytelen edzés miatt húzódott a szívre – írja az MNO a lábadozás alatti fizikai terheléstől óvó cikkében.

Náthásan szigorúan tilos edzeni, egyszerűen ezért, mert a meghűlések hátterében az esetek nagy százalékában enyhébb vagy súlyosabb lefolyású vírusfertőzés áll. Ezek az infekciók alapból is bármikor megtámadhatják a szívet is, ha pedig az terhelés alatt van – tipikusan ilyen a sportolás –, akkor érzékenyebb az ilyen hatásokra. Ma már bizonyított az is, hogy például a tréningeken bekövetkezett hirtelen halálesetek egy részének hátterében olyan lezajlott vagy lezajlóban lévő szívizomgyulladás áll, amelyet egy banális megfázás okozott – idézik Jákó Péter sportorvost.

A belgyógyász kiemeli, hogy ezeket a tragédiákat mindig kivizsgálják, a végeredmény pedig általában ugyanaz: a bajt vagy korábban nem ismert fejlődési rendellenesség okozza, vagy – főleg idősebb korban, 30-35 év felett – kezdődő koszorúér-betegség, vagy pedig az imént említett szívizomgyulladás. Emiatt a náthásan történő sportolás kockázata semmiképp sem elhanyagolható, akinek pedig valamilyen megfázásos tünete vagy hőemelkedése van, nem szabad edzenie. Az intenzív testmozgás csak akkor teljesen biztonságos, ha a láztalan állapot már legalább két napja tart – olvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink