2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Szicíliában szigorítanak

Brüsszelből hétfőtől más régiókba szállíthatják át a fertőzötteket

Az intenzív osztályok telítettsége miatt a brüsszeli kórházak hétfőtől más régiók egészségügyi intézményeibe szállíthatják át a koronavírussal fertőzött betegeket; a vírus okozta szövődményekben elhunytak száma meredeken, 83 százalékkal emelkedett, közölte a belga sajtó vasárnap. Szicíliában szigorítanak.

A beszámolók szerint Philippe Peetrons, az Iris-Sud kórházcsoport illetékes igazgatója arról tájékoztatott, hogy a belga fővároshoz tartozó régió kórházainak intenzív osztályain fekvő betegek legalább fele koronavírus-fertőzés miatt került az intézményekbe. Elmondta: a betegek más régiók közötti elosztását az intenzív osztályok telítettsége mellett az is indokolja, hogy "különböző okok miatt nincs elegendő személyzet" a betegek ellátására. Belgium többi tartományában jobb az ellátottsági helyzet, a rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint körülbelül 80 olyan kórház van még az országban, ahol alig vannak betegek az intenzív osztályokon.

Brüsszel járványügyi szempontból Európa legrosszabb helyzetben lévő régiói közé tartozik. A fővárosi régió a legkockázatosabb, sötétvörös besorolást kapott az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) vonatkozó térképén csütörtökön. A legutóbbi adatok szerint Brüsszelben 100 ezer lakosra 518 új fertőzéses eset jut. Az ország déli, francia nyelvű régiója, Vallónia piros, az északi, flamand nyelvű régió, Flandria narancssárga besorolású maradt.

A belga közegészségügyi hatóság legfrissebb tájékoztatása szerint a koronavírus-fertőzés terjedése az elmúlt hét nap viszonylatában kettő százalékos növekedést mutat. Az elmúlt hétnapos periódusban 1971-re emelkedett az újonnan fertőzöttek átlagos napi száma. Naponta átlagosan több mint 58 embert szállítanak kórházba a koronavírus-fertőzés miatt, arányuk stabil maradt az előző hétnapos időszakhoz képest. Jelenleg 597 beteget ápolnak belga kórházakban, kettő százalékkal többet, mint egy hete. Köztük 182-en részesülnek intenzív ellátásban, arányuk egy hét alatt szintén kettő százalékkal emelkedett. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben az előző időszakhoz képest 83 százalékkal többen, naponta átlagosan hatan haltak meg.

A járvány megjelenése óta 25 360 haláleset köthető az új típusú koronavírushoz és 1 millió 177 ezer 909-en fertőződtek meg Belgiumban.

*

Szicíliában augusztus 30-tól újra bevezetik a nyár elején feloldott szigorításokat, miután a delta variáns terjedésével megteltek betegekkel a kórházak, jelentette vasárnap az olasz sajtó. Szicília teljes területén hétfőtől kötelező a maszk viselése hatéves kortól. A védőeszközt nemcsak belső térben, hanem a szabadban, tehát az utcákon is viselni kell. A vendéglátóhelyeken egy asztalnál csak négyen ülhetnek, a stadionokban, színházakban, koncerttermekben ismét 25 százalékra korlátozzák a jelenlévők számát.

Szigorítást korábban már ötvenöt szicíliai városban bevezettek, de az egészségügyi minisztérium mostani rendelete értelmében az ötmilliós dél-olaszországi sziget egésze - egyedüli régióként - visszalép az úgynevezett sárga színű övezetbe, mely a szigorítások legalacsonyabb fokozatát jelenti. A járványintézkedések egyelőre két hétig érvényesek.

Az intézkedést a kórházak telítettsége tette szükségessé: az osztályokon a Covid 19 betegek aránya jóval meghaladta a veszélyességi küszöbnek tartott 15 százalékot. A lélegeztetőgépre kapcsolt betegek aránya pedig túllépte az alsó határnak tartott tízszázalékos arányt, ami miatt a szicíliai egészségügy egyre nehezebben tudja ellátni a pácienseket. Ha a járványadatok nem javulnak, a következő hetekben a narancssárga, vagyis közepes fokozatú térségnek nyilváníthatják a szigetet. A betegek nyolcvan százaléka nem kapta meg még az első védőoltást sem, nyilatkozta Ruggero Razza tartományi egészségügyi tanácsos.

Hetek óta Szicíliában mérik a legmagasabb napi esetszámot az országban. A lakosság átoltottsága csak nemrég lépte túl az ötven százalékot, miközben nyáron több mint egymillió turista érkezett, olaszok és külföldiek egyaránt. Az idegenforgalom július elsejei megnyitása napján 53 új beteget regisztráltak, és senki nem halt meg, szombaton az újonnan azonosított fertőzöttek száma ezernél is magasabb volt és a halottak napi száma megközelítette a tízet.

A milánói repülőtereken hétfőtől ingyenes tesztelést vezetnek be a Szicíliából visszatérők ellenőrzésére.

Somogyi Nóra asszisztens beolt egy fiatalt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. augusztus 29-én (MTI/Rosta Tibor)
Somogyi Nóra asszisztens beolt egy fiatalt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. augusztus 29-én (MTI/Rosta Tibor)

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink