2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Börtön járhat a hamis román fertőtlenítőkért

A Hexi Pharma Románia csaknem minden nagy egészségügyi intézményének hamisított, hatástalan fertőtlenítőszereket adott el, írja a 24.hu.

 

Hamisított volt a romániai kórházakban használt fertőtlenítőszerek egy része. Három éve derült ki, hogy a Hexi Pharma nevű cég az összes fertőtlenítőjét hígította. Ügyészségi vizsgálat indult, most pedig megszületett az ítélet – írja a Transindex.

Első fokon három év letöltendő börtönre ítélték a Hexi Pharma vezérigazgatóját, Flori Dinut magánokirat-hamisításért, betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsításáért. Mihai Leva termelési igazgatót három év nyolc hónapra ítélték. A vállalatot 2,6 millió lejes bírságra kötelezték és  elrendelték felszámolását. Az ítélet nem jogerős.

A legfőbb ügyészség 2017 márciusában emelt vádat a Hexi Pharma ellen 340 rendbeli csalás, hamis okirat felhasználása és a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsítása miatt. A Maszol.ro szerint 2010. június 1-je és 2016. május 16-a között a Hexi Pharma 340 egészségügyi intézményt csapott be. Valótlanságot állított az általa forgalmazott fertőtlenítők minőségéről, a hatóanyagok koncentrációjáról és baktériumölő képességéről. A termékek címkéin megtévesztő adatokat tüntettek fel. A vállalat 2012. október 12-e és 2016. március 9-e között 61 esetben mutatott be valótlan adatokat a fertőtlenítőszereit ellenőrző országos bizottság előtt, hogy megkapja a forgalmazási engedélyt, közli a lap.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink