hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Biobank született

22 kutatócsoport és összesen 750 szakember részvételével lezárult a kutatóegyetemi projekt a Semmelweis Egyetemen – írja a Semmelweis Médiasarok.

A mintegy 3 milliárd forintból négy tudományterületen (diagnosztika, technológia, terápia, prevenció) számos kutatást végeztek, 15 új szabadalom született, köztük az intelligens onko-kés, amely lényegesen felgyorsítja a biológiai szövetek analízisét akár műtét közben is.

A projekt eredményeként az egyetem olyan csúcstechnológiájú berendezésekkel is kiegészült, amelyek egyedülállónak számítanak az állami egészségügyi intézmények körében. Szintén ennek révén tudta a Semmelweis Egyetem a hazai egyetemek közül elsőként megszervezni a biobank hálózatát, amely az intézmény egyik stratégiai jelentőségű kutatási infrastruktúrája. A biobank a betegektől levett biológiai mintákat tartalmazó gyűjtemény, valamint az ehhez kapcsolódó klinikai, laboratóriumi és egyéb adatokat tartalmazó adatbázis. Az egyetemen a világon egyedülálló (áttéti) rák DNS-bankot hoztak létre, mely segítségével a rákkal párhuzamosan kialakuló egyéb, gyakran halált okozó betegségek hatékony kezelési módját lehet gyorsabban megtalálni – írja a Semmelweis Médiasarok.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink