2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Betiltják a fiatalok dohányzását Új-Zélandon

Új-Zélandon elfogadták a törvényt, így a 2009-ben vagy azután születettek soha nem vásárolhatnak majd dohányterméket.

Az új-zélandi parlament kedden elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében többé nem vásárolhatnak dohányterméket azok, akik 2009-ben vagy azután születtek. A törvényt megszegőket akár 150 ezer új-zélandi dollár (több mint 37 millió forint) pénzbírsággal is sújthatják.

A tilalom a 2009. január 1-jén vagy azután születettek egész életében fennmarad.

A szabályozás keretében csökkentették a dohánytermékek maximálisan megengedett nikotintartalmát, és rögzítették, hogy 2023 végéig hatezerről hatszázra apad a dohányboltok száma.

Az új-zélandi kormány célja, hogy 2025-ig teljesen felszámolja a dohányzást az országban. Új-Zélandnál csak Bhutánban szigorúbbak a törvények, amely 2010-ben teljesen betiltotta a cigaretta árusítását.

Az új szabályozás nem terjed ki az elektromos cigarettázásra, amely már most sokkal népszerűbb az országban, mint a hagyományos dohányzás.

A legfrissebb statisztikák szerint az új-zélandi felnőtt lakosság 8 százaléka dohányzik naponta, tíz évvel korábban még 16 százalék volt ez az arány. Eközben az elektromos cigarettát a felnőttek 8,3 százaléka használja mindennap, míg számuk hat évvel ezelőtt az 1 százalékot sem érte el, írja az MTI-t idézve mások mellett a VG.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink