hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Bértárgyalás: az idén bruttó 50-70 ezres mozgástér

2012-ben körülbelül bruttó 50-70 ezer forintos mozgástér már biztosan van a bérrendezés első lépcsőjére – tudatja honlapján tagjaival a Magyar Rezidens Szövetség elnöksége.

A múlt héten újra elkezdődtek (illetve folytatódnak) a bértárgyalások a minisztériummal. Egyelőre csak nem hivatalos adatokkal szolgálhatunk, mindenesetre a minisztérium részéről hajlandóság mutatkozik a megegyezésre – olvasható a rezidensek honlapján. Mint az elnökség írja: "az már jól kirajzolódik, hogy 2012-ben körülbelül bruttó 50-70 ezer forintos mozgástér már biztosan van a bérrendezés első lépcsőjére. Kulcskérdés, hogy ez tud-e hasonló mértékben folytatódni 2013-ban és 2014-ben. Tudomásunk szerint a NEFMI és az NGM között a hosszú távú forrásteremtésről elkezdődött az egyeztetés. Ez várhatóan több hétbe is telik, március elejére várhatóak ezen a téren az érdemi válaszok. Ismét leszögezzük: cél a törvényileg garantált lépcsőzetes érdemi bérrendezés! Ennek hiányában nem születik megegyezés!"

A bérrendezés mellett a tárgyalások kitérnek többek között a szakképzés minőségi rendbetételére, a kompetenciák lefektetéséről, illetve az orvosképzés gyakorlati elemeinek kérdéseiről is. Most van komoly esély arra, hogy a bérek mellett több régóta húzódó probléma megoldását is elkezdhessük  – emlékeztet a vezetőség, amely a tárgyalásoktól függetlenül a jövő héttől újra országjárásba, toborzásba kezd.

Bár a Papp Magor vezette szervezet lát esélyt a megegyezésre, "a tárgyalásokon csak akkor tudunk megfelelő súlyt képviselni, hogyha közben egységes orvostársadalom áll mögöttünk. Mindaddig, amíg nem egyezünk meg, készülnünk kell arra az eshetőségre, hogy a felmondásokat aktiváljuk!" – olvasható a honlapon.

A szervezet ígérete szerint a frissített felmondási nyilatkozatok a héten letölthetőek lesznek a www.rezidens.hu oldalról. Azokat a kollégák, akik felmondásaikat korábban beadták, levélben keresik meg, és kérik nyilatkozatuk megerősítését, valamint annak egy mellékelt, felbélyegzett válaszborítékban a visszaküldését.

(forrás: Rezidens.hu)
hirdetés

Könyveink