hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Ön tudja, hogy júliustól hol látják el?

Ha nem, nincs egyedül ezzel, hiszen az Orbán-kormány továbbra sem adott tájékoztatást az állampolgároknak arról, hogy a két hét múlva startoló új egészségügyi struktúrában hogyan is képzeli el a betegszervezést – így a Népszava.

Márpedig éppen erre, az országosan 8 térségbe szervezett ellátási modellre épít a Szócska Miklós egészségügyi államtitkár nevével jelzett átalakítás, a Semmelweis Terv így változtatna a "betegek útján".

"Mi meg fogjuk szervezni az ellátást" – mindössze ennyit tudott ígérni Szócska tavaly június 1-jén arra a felvetésre, mennyivel jobb a kormány által előző nap elfogadott terv a Molnár Lajos volt szakminiszter nevével fémjelzett, és a Fidesz által sokat bírált reformnál. Az államtitkár azóta is sokat hangoztatta ezt és azt is, világos betegutakat hoznak létre, amelyben minden állampolgár pontos tájékoztatást kap majd arról, hol, ki és hogyan látja majd el. Ám ez máig sem történt meg, sőt, a lakosság még arról sem kapott semmiféle információt, hogy hol, mely kórházakban szűnik meg az aktív fekvőbeteg-ellátás július 1-től – írja a Népszava.

A lap emlékeztet: az eredeti egészségügyi salátatörvény-tervezet szerint "a beutalási rendnél nem kell figyelembe venni a térséghatárt a nyugat-közép-magyarországi, az észak-közép-magyarországi és a dél-közép-magyarországi térségek Pest megyéhez és Budapesthez tartozó területei tekintetében". Magyarán az Orbán-kormány elképzelései szerint a fővárosban és a környező megyékben megmaradhatna az eddigi szabadság, míg máshol, vidéken mindenkit a lakhelyükhöz tartozó körzetbe parancsolnának. Egyelőre azonban még ez az igazságtalan elképzelés sem nevezhető biztosnak, hiszen a parlament elé került, jelenleg a jövő heti zárószavazásra váró javaslat már egyetlen sort sem tartalmaz a betegutak kialakításáról, illetve a térségi ellátásszervezés konkrétumairól.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink