2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Benyújtotta lemondását Cseke Attila romániai egészségügyi miniszter

Benyújtotta lemondását Cseke Attila romániai egészségügyi miniszter, aki elégedetlen a román kormány legutóbbi költségvetés-kiigazításával, mivel az általa vezetett tárca nem kapott annyi pénzt, amennyit remélt a miniszter.

Cseke Attila csütörtökön egy bukaresti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy benyújtotta lemondását Emil Boc miniszterelnöknek, aki arra kérte, hogy maradjon, de a tárcavezető nem volt hajlandó visszavonni lemondását.

Azt kifogásolta, hogy a pénzügyminisztérium még egy találkozótól is elzárkózott, és a kormányban nem kérték ki véleményét a költségvetés-kiigazításról, amelyről szerdán döntött a kabinet. Az egészségügyi minisztérium 4 milliárd lejt kért, ehelyett azonban csak 300 millió lejt kapott.

Cseke AttilaCseke Attilát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelölte a miniszteri posztra. Román tömegtájékoztatási eszközök szerint a kormányfő végül elfogadta a miniszter lemondását. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is elmondta, hogy a magyar szervezet új minisztert jelöl Cseke helyére, aki két hétig még a minisztérium élén marad.

Kelemen szerint Cseke jól, következetesen végezte feladatát, és fontos reformintézkedéseket fogadott el. Példaként említette a kórházak decentralizációját, hiszen Cseke mandátuma alatt kerültek át a romániai kórházak a minisztérium hatásköréből a helyi és a megyei önkormányzatokhoz. Az RMDSZ közleményben leszögezte: Cseke Attila döntése a kormánykoalíció működését nem érinti.

Kiderült, hogy az egészségügyi rendszer alulfinanszírozottsága mellett Cseke a rendszer szerkezeti felépítésével is elégedetlen volt. A tárcavezető hosszabb ideje kifogásolta, hogy a romániai egészségügyi rendszer költségvetésének jelentős része felett az országos állami egészségbiztosító pénztár rendelkezik. Ez független intézmény, annak vezetőjét a miniszterelnök személyesen nevezi ki.

A biztosító vezetőjével Csekének az elmúlt hónapokban több vitája volt, ugyanis a minisztériumnak és a biztosítónak az egészségügyi rendszer reformjáról vallott elképzelései bizonyos kérdésekben homlokegyenest ütköztek. Cseke szorgalmazta, hogy a biztosító kerüljön a minisztérium alárendeltségébe, hogy az egészségügyi rendszernek egy vezetője legyen, és ne kettő, mint most: a miniszter és a biztosító pénztár elnöke. A román kormánykoalícióban azonban még nem született megállapodás erről.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink