hirdetés
hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Aggodalom a járványok miatt

Aggodalmának adott hangot az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) azon általános európai vélekedés miatt, mely szerint a fertőzések elsősorban a fejlődő országok lakosait fenyegetik - írja a Magyar Nemzet mai száma.

Az európaiak meggyőződése, hogy a fejlett országokban megoldották a járványokkal összefüggő gondok nagy részét. A közelmúlt világjárványai - a SARS (atípusos tüdőgyulladás) és a H1N1 (madárinfluenza) - azonban jól mutatják, hogy ez a szemlélet a XXI. században túlhaladott. A tanács szekértői úgy látják, a fertőzések megállítása és visszaszorítása hatalmas kihívást jelent nemcsak Európában, hanem az összes kontinensen.

A jelentés foglalkozik az újonnan megjelenő és gyorsan terjedő betegségekkel, külön is említve Romániát és Magyarországot, hiszen ezen államokból jelentették tavaly a nyugat-nílusi vírus felbukkanását. Az állatokról az emberre terjedő fertőzést a beteg állatok vérét is szívó szúnyogok terjesztik, és ezek kiemelt veszélyt jelentenek a klímaváltozás okozta hőmérsékletemelkedés következtében terjedő egyéb fertőzések mellett. A szakértők sürgetik a tagországok illetékeseit, hogy fordítsanak figyelmet a korábbról már ismert és egyes vidékeken ismét szaporodó kórokozókra, mint például a tuberkulózisért felelős baktériumra. Az elemzők szerint a fertőzések terjedésének oka a globalizáció és a növekvő utazási kedv.

A nemzetközi adatok alapján a világ tíz legforgalmasabb nagyvárosa Európában található, és míg korábban hetekig vagy hónapokig tartott, amíg egy kórokozó elterjedt egy földrészen, ma ez az idő egy hosszabb repülőút óráira csökkent.

A cikk folytatását megtalálja a Magyar Nemzet mai számában.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés