2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Bécs: háromnaponta tüdőátültetés

Tavaly összesen száztíz tüdő-transzplantációt hajtottak végre a Bécsi Általános Kórház (AKH) és az orvosi egyetem (MedUni) által működtetett Tüdő-transzplantációs Centrumban.

Ezzel az eredménnyel Bécs a világ harmadik legnagyobb tüdő-transzplantációs centruma lett.

„Ez a szám körülbelül egyharmada a Németország-szerte végzett hasonló beavatkozásoknak” – idézi az Infovilág Walter Klepetkót, a MedUni munkatársát, aki szerint ennél csak Clevelandben és Hannoverben végeznek több átültetést.

Az, hogy Bécs a világ harmadik legnagyobb tüdő-transzplantációs centruma, a többi között az „ex vivo-Perfusion” eljárásnak köszönhető, amelynek révén látványosan javítható a donorszerv minősége. Egy külön erre a célra kifejlesztett készülékben a tüdőt több órán keresztül lélegeztetik, átmossák, majd beültetik.

„Az eljárással tavaly tucatnyi, egyébként alkalmatlan szervet tudtunk transzplantációra alkalmassá tenni” – mondja Klepetko. A transzplantációs rekord másik oka, hogy Bécs egy határokon átnyúló egészségügyi rendszer centrumaként több kelet- és délkelet-európai országgal – így Magyarországgal is – együttműködik. Ezáltal az ebből a földrajzi régióból származó donorszerveket tudják felhasználni, így sok páciens számára lehetőséget teremtenek az egyébként elérhetetlen életmentő beavatkozásra.

(forrás: Infovilág)
hirdetés

Könyveink