hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Azért a pénz az úr

A hvg.hu cikke szerintt 2000 milliárd forint válhat láthatatlanná az OEP megszüntetésével. 

Egyelőre inkább csak találgatások vannak az OEP megszűnéséről, bár azt már biztos, hogy a jelenlegi formában nem működik majd tovább. Ami sejthető, hogy bár a bürokráciacsökkentés a fő indok, a döntési utak inkább hosszabbodnak majd a jövőben, és a szakmai kérdésekbe is sokkal jobban belefolyhat a politika. Azt pedig senki sem tudja, ettől miért lesz jó a betegnek – olvasható a portálon. 

Valódi haszonról még a kommunikáció szintjén sem volt szó eddig, ami azért azt sejtetheti, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) beszántása nyomán a beteg szempontjából a legjobb esetben marad minden a régibben. A legrosszabb forgatókönyv szerint viszont komoly forráskivonás is történhet az amúgy is katasztrofális helyzetben lévő egészségügyben. – vélekedik a cikk szerzője.

Megbíznak egy magas beosztású szakértőt, hogy segítsen szétválasztani az OEP feladatait a Magyar Államkincstár és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között –  mondta Lázár János, a múlt héten, amikor a kormány döntött az OEP átszervezéséről. A feladatok nagy része az államkincstárhoz kerül, a többi pedig – egy vagy két lépésben – a minisztériumhoz. A változás miatt az OEP és a tárca több vezetője is aggályait fogalmazta meg, de Lázár szerint kompromisszum csak abban lehet, hogy milyen ütemben történjen az átszervezés.

Az OEP megszüntetésének fő indoka amúgy a bürokrácia csökkentése. Korábban egyébként e felkiáltással  71 háttérintézmény megszüntetéséről volt szó, mára azonban jelentősen leszűkült a ténylegesen megszűnő intézmények száma, viszont az OEP a listán maradt. Még úgy is, hogy az egészségügyi szakma jelentős része nem ért egyet az intézkedéssel.

A hvg.hu munkatársa,mint írja, próbálta megtudni, hogy a bürokráciacsökkentésen kívül milyen haszna van az OEP megszüntetésének, konkrétan a betegnek – és a magyar egészségügynek – milyen haszna lehet ebből. Hogy mire jutott, az kiderül a folytatásból

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink