hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Csontvázzá válik az egészségbiztosító

Miközben több millió ember ellátása is tét, harmadik hónapja nem tudni, mi a kormány végleges döntése a háttérintézmények átszervezéséről, írja a Népszava.

Máris olyan híreket lehet hallani, hogy a szakemberek munkát keresnek, aki el tud helyezkedni a piacon, az menekülne a süllyedő hajóról, írja az OEP múltját és jövőjét feszegető cikkben a Népszava. Tavaly ősszel is felröppentek már azok a pletykák, hogy a várható átszervezéssel, az OEP jogköreinek további csökkentésével, esetleg a szervezet kettévágásával nem értett egyet a biztosító élén 2010 óta álló főigazgató. Sélleiné Márki Mária november 30-ával közös megegyezéssel távozott a székéből, feladatát azóta egyik helyettese, Kiss Zsolt látja el, aki évtizedek óta "benne él" a biztosító munkájában. Ő egy háttérbeszélgetésen nemrég próbált úgy tenni, mintha minden működne a szervezetben, állította: a 2012-ben bevezetett kórházi várólista rendszer eredményei után hozzákezdtek a betegfogadás országos elektronikus rendszere létrehozásához. Ebben a hálózatban követni lehetne, ki hová jelentkezett be, milyen ellátásra van szüksége és hol vannak az ehhez szükséges szabad kapacitások az országban.

Senki nem tudja, lesz-e belőle egyáltalán valami, hiszen egy minisztériumi főosztály nem ilyen rendszerek megtervezésére és működtetésére van kitalálva. Az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete nem véletlenül figyelmeztette a kormányt arra, a több tízezer szerződést kezelő OEP önállóságának megszüntetése olyan napi szintű fennakadásokat hoz majd, amelyek súlyosan veszélyeztetik a biztonságos betegellátást.

A két biztosító átszervezéséről kérdezte a tegnapi országgyűlési vitában az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárát Korózs Lajos is. Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke szerint "a Fidesz valójában egy pártállamot épít átszervezésekkel". Kérdésére, vajon mi a garancia, hogy az átszervezés után is időben megérkeznek a jogosultak ellátásai, Rétvári Bence azt ígérte, az állampolgároknak nem jelentenek majd lényegi változást az átalakítások, csak az ellátásokat folyósító háttérszervezeti rendszer válik egyszerűbbé, átláthatóbbá, lakosság közelibbé. Az MSZP képviselője nem fogadta el a választ.

 
(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink