hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

 

Tudomány

Az ősz haj összefügghet a rák elleni védelemmel

Az ősz haj kellemetlen lehet, ám – megismerve a folyamatot, amely létrehozza – a tudósok úgy vélik, kapcsolatban lehet a rák elleni védőhatással – közölte a New Scientist című tudományos magazin.

A melanocitának nevezett sejtek termelik a pigmentet, amely hajunk színét adja, számukat a hajtüszőkben lévő, melanocitákká alakulni képes őssejtek tartják a megfelelő szinten. Amikor a hajtüszőkben kevesebb lesz az őssejt, hajunk őszülni kezd. Az őssejtek csökkenésének okát egérkísérletekben vizsgálta Emi Nisimura, a Tokiói Orvosi Egyetem munkatársa.

A kutatók DNS-károsító radioaktív sugárzásnak és vegyszereknek tették ki az egereket, ami után a sérült DNS-ű őssejtek fokozott ütemben alakultak át melanocitákká. Később azonban ennek folytán egyre kevesebb őssejt őrizte meg átalakulási képességét, és ezért kevesebb melanocita termelődött  – jelentették a japán kutatók a Cell című tudományos szakfolyóirat legutóbbi számában. Az egerek szőre ezért megőszült. Nisimura csoportja szerint ugyanez a folyamat vezet az idősödő emberek hajtüszőiben az őssejtek csökkenéséhez, mivel a DNS-t az élet során ért károsodások összegződnek.

David Fisher, az amerikai Harvard Egyetem rákkutatója úgy véli, az ehhez hasonló folyamatok védhetnek a rák ellen azáltal, hogy megakadályozzák a sérült DNS-t tartalmazó őssejtek elburjánzását, így azok nem tudják továbbadni az ártalmas mutációt. „Az egyik vélhetően jótékony hatás a potenciálisan veszélyes, rákmegelőző állapotban lévő sejtek eltávolítása” – mondta Fisher.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink