Az orrváladék a szaglás lényeges eleme
Bár leginkább „csúnya szó”-nak tartjuk, idegtudósok bebizonyították, hogy az orrváladék enzimjei révén fontos szerepet játszik legősibb érzékszervünk működésében – még a Chanel No. 5 illatának kialakításában is.
A Journal of Neuroscience-ben publikált kutatás abból a rejtélyből indult ki, hogy a különböző szaganyagok, amelyek in vitro bizonyos szaglóneuronokat aktiválnak, in vivo nem a várt idegsejteket hozzák ingerületbe. A Tokiói Egyetem kutatói, Ayumi Nagashima és Kazushige Touhara megvizsgálták azt a feltételezést, hogy az orrnyálkahártya váladéka átalakítja a szaganyagokat, mielőtt azok a szaglóhám receptoraihoz érnének.
Mint a kutatásról beszámoló Laura Sanders, a Sciencenews tudományos-ismeretterjesztő portál újságírója megjegyzi, a neki nyilatkozó idegtudósok zöme egyetértett azzal, hogy a tudomány eddig egyáltalán nem fordított figyelmet a nyálka működésére, habár azt már eddig is lehetett tudni, hogy annak nedvesítő hatása fontos a légzés egészséges funkcionálásához, illetve feltételezték, hogy a benne lévő molekulák esetleg közrejátszanak a szaganyagok receptorokhoz szállításában vagy az ártalmas molekulák feldarabolásában.
A két japán kutató most arra jött rá, hogy a nyálkában karboxilészteráz enzim működik, amely az aldehid-, illetve acetátcsoportokat alkoholokká és savakká alakítja. Az aldehid- és az acetátcsoportok gyakoriak a virágok és az állatok illatanyagaiban, valamint a parfümökben is, például a Chanel No. 5 legfontosabb összetevői is ezek – azaz a kellemes illat létrehozásában a végső szereplő saját orrnyálkahártyánk váladéka.