hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

 

Az orrváladék a szaglás lényeges eleme

Bár leginkább „csúnya szó”-nak tartjuk, idegtudósok bebizonyították, hogy az orrváladék enzimjei révén fontos szerepet játszik legősibb érzékszervünk működésében – még a Chanel No. 5 illatának kialakításában is.

A Journal of Neuroscience-ben publikált kutatás abból a rejtélyből indult ki, hogy a különböző szaganyagok, amelyek in vitro bizonyos szaglóneuronokat aktiválnak, in vivo nem a várt idegsejteket hozzák ingerületbe. A Tokiói Egyetem kutatói, Ayumi Nagashima és Kazushige Touhara megvizsgálták azt a feltételezést, hogy az orrnyálkahártya váladéka átalakítja a szaganyagokat, mielőtt azok a szaglóhám receptoraihoz érnének.

Mint a kutatásról beszámoló Laura Sanders, a Sciencenews tudományos-ismeretterjesztő portál újságírója megjegyzi, a neki nyilatkozó idegtudósok zöme egyetértett azzal, hogy a tudomány eddig egyáltalán nem fordított figyelmet a nyálka működésére, habár azt már eddig is lehetett tudni, hogy annak nedvesítő hatása fontos a légzés egészséges funkcionálásához, illetve feltételezték, hogy a benne lévő molekulák esetleg közrejátszanak a szaganyagok receptorokhoz szállításában vagy az ártalmas molekulák feldarabolásában.

A két japán kutató most arra jött rá, hogy a nyálkában karboxilészteráz enzim működik, amely az aldehid-, illetve acetátcsoportokat alkoholokká és savakká alakítja. Az aldehid- és az acetátcsoportok gyakoriak a virágok és az állatok illatanyagaiban, valamint a parfümökben is, például a Chanel No. 5 legfontosabb összetevői is ezek – azaz a kellemes illat létrehozásában a végső szereplő saját orrnyálkahártyánk váladéka.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink