hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Az indoklás a döntésnél is megdöbbentőbb

Négy szakmai szervezet szólította fel közleményben a kormányt, hogy tegyen sürgős lépéseket a Kék Pont tűcsere program bezárása ellen.

A négyek (a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, a Magyar Addiktológiai Társaság, az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesülete és a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége) emlékeztetnek, hogy a Józsefváros önkormányzat felmondja az együttműködési szerződést a Kék Pont Alapítvánnyal, így december 31-én megszűnhet Magyarország legnagyobb kliensforgalmú tűcsere programja. Az indoklás még magánál a döntésnél is megdöbbentőbb: felelős önkormányzati vezetők azt állítják, hogy a tűcsere program tevékenységéből fakadnak a kerületben az intravénás drogfogyasztás kapcsán előforduló problémák.

Megdöbbentőnek tartjuk – fogalmaznak a közleményben  –, hogy az önkormányzat által előterjesztett javaslat szövegében 0, azaz nulla utalás található a steril tűk és fecskendők korlátozott hozzáférhetősége miatt egyre súlyosabbá váló hepatitis és HIV fertőzések veszélyére. Különösen súlyos mulasztás ez akkor, amikor tízből hét a kerületben élő intravénás szerhasználó hepatitis C fertőzött.  

Megértjük, hogy az Önkormányzat a kerületben élő polgárok életminőségét tartja elsősorban szem előtt, ugyanakkor a döntés indoklásában szereplő megállapítások, melyek a drogszemét jelenlétét hangsúlyozzák és a helyzet enyhítését a szolgáltatás eltávolításában vélik megtalálni, tévesek. 2013-ban a Kék Pont által begyűjtött tűk száma 37227 volt. A közterületen talált fecskendők száma ennyivel lenne több, ha a szolgáltatás nem gondoskodik a lehető legtöbb eszköz begyűjtéséről. A kerületben élők azon jogos elvárásához, hogy a közterületeket kevesebb „drogszemét” szennyezze, nem a szolgáltatás megszüntetésével, hanem éppen a szolgáltatás támogatásával juthatunk közelebb.

A Kék Pont elsősorban azért tette át tűcsere programjának telephelyét a VIII. kerületbe, mert az utcai megkereső munkások tapasztalatai szerint ott akkor már nyílt drogfogyasztói szcéna alakult ki. Hamis az az értelmezés, ami szerint a tűcsere vonzotta oda a drogfogyasztókat, hiszen a kliensek többsége a VIII. kerületben él. A tűcsere éppen hogy az egyetlen ismert eszköze a drogfogyasztással együttjáró legsúlyosabb problémák kezelésének, és az első lépcsőfokot biztosítja azoknak a fogyasztóknak, akik le akarnak szokni. A program egyre romló pénzügyi helyzetben, hullámzó politikai támogatással folytatott áldozatos munkája évekig az egyetlen kapcsolódási pontot jelentette a kerületben élő több ezer intravénás drogfogyasztó és az ellátórendszer között.

Magyarország legnagyobb forgalmú tűcsere programjának továbbélése nem pusztán helyi, hanem országos ügy. Félő, hogy a megfelelő ártalomcsökkentő programok hiányában Magyarországon is kitörhet az ukrajnaihoz vagy a romániaihoz hasonló HIV járvány. Egy fecskendő 23 forintba kerül, egy HIV pozitív ember gyógykezelése viszont több száz ezer forint havonta. Ezért az ernyőszervezetek arra kérik az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy lépjen közbe és gyakoroljon nyomást az önkormányzatra, hogy az tegye lehetővé a programnak a VIII. kerületben való további működését, ahol arra a legnagyobb szükség van, és biztosítson ehhez megfelelő pénzügyi forrásokat – zárul a négy szervezet közleménye.

cimkék

hirdetés

Könyveink