hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Drogpolitika: pénz nincs, szigorítás van

Szakemberek elbocsátása, programok megszűnése, a Büntető Törvénykönyv kábítószeres bűncselekményeket érintő részének átalakítása és a drogstratégia hiánya – a Népszabadság szerint ezekkel a problémákkal szembesülnek a drogszakmai szervezetek.

A kormány képviselőivel nemrég lefolytatott vitájukon Puy Tamás, a VII. kerületben tűcsereprogramot működtető Art Éra Alapítvány munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy január óta gyakorlatilag nem működnek, mert az elmúlt években jellemzően normatív támogatásból éltek. Ez számukra megszűnt, annak ellenére, hogy az előző években forgalmuk, eszközigényük egyre nőtt, 2011-ben közel 120 ezer fecskendőt adtak ki. Most az a céljuk, hogy legalább a helyük megmaradjon, amíg az esetleges új pályázati forrásokat megkapják. Heti kétszer kinyitnak most is, hogy a klienseikkel megmaradjon a kapcsolatuk.

Balogh Tamás, a húsz éve működő Drogstop ingyenes, korábban 24 órás drogsegélytelefon munkatársa arról számolt be, hogy már csak nyolc órában működnek, alkalmazottaik száma húszról háromra csökkent. Mindezt annak ellenére, hogy 2010-ről 2011-re megkétszereződött klienseik száma – írja a Népszabadság.

A kormány által szerdán elfogadott Btk.-tervezetről Kara Ákos, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy az enyhébb büntetés alá eső csekély mennyiség fogalma kereskedelem esetén megszűnik, de kínálás-átadás esetén megmarad. Ugyanakkor a függőkre vonatkozó enyhébb szabályokat megszüntették. Az elterelés (büntetés helyett kezelés) lehetőségének szűkítéséről közölte, hogy kétévente egyszer kerülhet rá sor, de a közétett tervezettel ellentétben nem az elkövetés körülményeit kell érte feltárni, csak egy egyszerű beismerő vallomást kell tenni.

(forrás: Népszabadság)
hirdetés

Könyveink