hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Józsefvárosban már kritikus a helyzet

Járványveszély a fővárosban címmel ír a Hepatitis C- és a HIV-megelőzés finanszírozásának bizonytalanságáról és kiszámíthatatlanságáról a Népszava.

Nem csupán a hajléktalan-ellátást, de a drogprevencióval és a rehabilitációval foglalkozó civileket is fenyegeti a kormány gondatlansága, ugyanis rendszeresen késnek a működésükhöz szükséges pályázati pénzek – írja a lap. Októberben forráshiány miatt megszűnt az ArtEra Alapítvány tűcsere-szolgáltatása a Józsefvárosban, és semmi hír a minisztérium által ígért kétmillió forintos gyorssegélyről sem. Pedig Józsefváros az egyik legkritikusabb terület az országban, ami a Hepatitis C és a HIV által fertőzöttek számát illeti, így érthetetlen, miért spórolnak a steril tűk beszerzésén – jegyzik meg.

Azért a legfontosabb a tűcsere, mert amint már számos kutatás kimutatta, a Hepatitis C és a HIV terjedése is nagyrészt az intravénás droghasználattal, illetve a steril injektorok hiányával magyarázható. Erre utalva írta azt októberi blogbejegyzésében a TASZ drogszakértője, hogy a fővárosban jelenleg járványveszély van, ugyanis amíg a felmérések szerint a VIII. kerületben naponta nagyjából húsz új tűre lenne szükség, addig a helyi ellátóknak csupán kettőre van pénzükolvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink