hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Riasztották az egészségügyi dolgozókat

Annak ellenére, hogy feltételezhetően antrax spórákkal szennyezett heroin volt vagy van forgalomban Európában, nincs lakossági kockázat, a heroinfüggőkön kívül mást nem veszélyeztet a lépfene - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) az MTI megkeresésére.

Kedden hívták fel a figyelmet a hatóságok arra, hogy az utóbbi hetekben három lépfene megbetegedést regisztráltak Németországban, mindhárom beteg heroint használó kábítószerfüggő volt, egyikük meghalt. Az esetek arra utalnak, hogy a 2010-ben lecsengett járvány után ismét fertőzött heroin kerülhetett forgalomba. Erről az OEK heti hírlevelében is beszámolt: "a fertőzés veszélye mind Németország, mind más európai uniós tagállam területén jelenleg is fennáll, és újabb esetek fordulhatnak elő az intravénás szerhasználók között".

Az OEK az MTI megkeresésére közölte: azért hívták fel a figyelmet a heroint használók körében Európában jelentkező betegségre, hogy tájékoztassák az egészségügyi dolgozókat, különösen az infektológiai, sürgősségi és a toxikológiai osztályok munkatársait annak érdekében, hogy ha intravénás szerhasználó beteget látnak el, gondoljanak az antraxfertőzés eshetőségére is. A Nemzeti Drog Fókuszpont pedig a tájékoztatást továbbította az összes olyan drogambulanciának, tűcsereszervezetnek, amellyel kapcsolatban áll, így ezen intézmények munkatársai időben tájékoztathatják klienseiket a potenciális veszélyforrásról.

Kiemelték továbbá, hogy a droghasználókat érintő 2009-2010-es járvány során Németországban, Angliában és Skóciában diagnosztizáltak megbetegedéseket, a magyarországi intravénás szerhasználók nem voltak érintettek. Lépfene megbetegedést Magyarországon még soha nem fordult elő droghasználók között. Magyarországon legutóbb 2000-ben regisztráltak két lépfene megbetegedést egy állattartótelepen dolgozó tehenészek között - írta az OEK.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés