hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kevesebb tű, nagyobb kockázat

A drogprevencióra szánt kormányzati források elapadása néhány év alatt megsokszorozhatja a HIV-fertőzött droghasználók számát – írja az Index.

A lap idézi Sárosi Pétert, a TASZ drogszakmai programjának vezetőjét, aki szerint 2012-ben a korábbi évekhez képest jelentősen, 35 százalékkal csökkent a tűcsere-programokban kiadott tűk száma.

Az elsősorban állami és EU-s forrásokból támogatott tűcsereprogramoknak az a célja, hogy az injektáláshoz szükséges steril eszközöket - tűket, fecskendőket, filtereket, kanalakat és vizet –  ingyenesen elérhetővé tegyék az injekciós drogfogyasztók számára. A steril eszközök használatával ugyanis lecsökken a használók közötti közös és adott esetben fertőzött eszközhasználat, és ezzel együtt csökken a HIV és hepatitis fertőzések kockázata. Ha viszont valóban jelentősen lecsökken a steril eszközök kiadása, akkor növekedhet az eszközök közös használatának aránya. Főként, hogy az intravénás droghasználók száma az utóbbi két évben elterjedt dizájner drogok injektálásával megnőtt.

Magyarország jelenleg a világ legkedvezőbb HIV/AIDS járványügyi helyzetű országai közé tartozik, még úgy is, hogy az újonnan regisztrált esetek száma az elmúlt években növekedett. A tűcsereprogramok hanyatlása így komoly népegészségügyi kockázatot jelenthet, például növelheti a HIV és Hepatitis járvány kialakulásának kockázatát – olvasható az index.hu-n.

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés