hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

HIV- és hepatitisrobbanás-veszély

Számos, a kábítószerfüggőket segítő szolgáltatás szűnhet meg jövőre, aminek a következményei nem csak a szenvedélybetegeket érinthetik – figyelmeztet a Népszabadság.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal december közepén hozta nyilvánosságra a szenvedélybetegek közösségi ellátásával és a nekik szóló „alacsony küszöbű” (szermentességet nem követelő) szolgáltatásokkal kapcsolatos pályázatok eredményeit. Pontos összegeket még nem, de azt már lehet tudni, hogy mely szolgáltatóknak és mely programokra nem jut pénz jövőre. Budapesten például húsz alacsony küszöbű szolgáltatásból nyolcra maradt pénz – hívta fel a figyelmet a lapban a Társaság a Szabadságjogokért.

Az egyik megszűnő szolgáltató a VII. kerületben működő ArtÉra Alapítvány. Három éve foglalkoznak tűcserével, droghasználók szűrésével, egészségügyi ellátásával. 2009-ben hatezer, tavaly 80 ezer, az idén pedig már több mint 100 ezer steril fecskendőt osztottak ki.

Egy másik, forráshiány miatt elutasított szolgáltatás a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány 2003 óta működtetett Dzsumbuj programja. Ahogy a neve is jelzi, ez a szolgáltatás Budapest IX. kerületében kereste fel az intravénás droghasználókat, tanácsadással, tűcserével és más ártalomcsökkentő szolgáltatásokkal segítve őket.

– A droghasználók jelentős része időközben átköltözött a Gát utca környékére, korábban amfetamint szúrtak, most dizájnerdrogokat. Ami viszont nem változott, hogy ez a néhány száz ember szinte kizárólag tőlünk kap segítséget – mondja Rácz József, a Kék Pont Alapítvány vezetője. Hozzáteszi: jövőre megpróbálják átirányítani az érintetteket a VIII. kerületi tűcsereprogramjukba, bár az már most is csúcsra van járatva, napi 60-70 klienst látnak el.

Ami a következményeket illeti, Rácz József elmondása szerint a hepatitis C-fertőzés terjedése és a HIV vírus megjelenése a legnagyobb félelmük.


Matalin Dóra
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink