hirdetés
hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Az IMF-keret jól jönne az orvosok bérére is

Évi százmilliárd forintot kellene visszapótolni az egészségügybe, közvetlenül az orvosok és egészségügyi dolgozók béreinek rendezésére, túl a Semmelweis Tervben vázolt átalakításokon és alternatív forráskereséseken - írja a Privátbankár, Selmeczi Kamill nyilatkoztára hivatkozva.

Az Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában elmondta: nem szabad abban reménykedni, hogy csak a belső átszervezés forrásaival meg lehet tartani a pályán lévő orvosokat és egészségügyi dolgozókat. A szükséges plusz forrás szerinte az az IMF-hitelkeret lehetne, amelyből a MOL-részvények visszavásárlását is finanszírozta a kormányzat.

Pusztán az egészségügyi ellátórendszer átszervezéséből négy, nyolc, vagy akár tíz év alatt sem lehet kitermelni akkora forrást, amiből az orvosok és egészségügyi dolgozók bérét jelentős mértékben lehetne emelni; abban tehát nem szabad reménykedni, hogy csupán az egészségügy belső forrásaiból és tartalékaiból megoldható lenne az ágazat humánerőforrás kérdése – nyilatkozta a Semmelweis Tervvel kapcsolatban Selmeczi Kamill.

Megjegyezte: a terv tartalmas, szép munka, végigtaglal minden elemet, ami ahhoz kellene, hogy egy jobb minőségű ellátórendszer működjön idehaza. “Csakhogy ma nem ez a fő probléma, hanem az, hogy – az alacsony jövedelmek miatt – egyre kevesebb lesz az ellátást nyújtó orvosok és egészségügyi dolgozók száma” Mint mondta: nem értik a fejlesztések felfuttatását akkor, ha ezek humánerőforrás igényére sem a Semmelweis Tervben, sem másutt nincs válasz.

Gyorsan kellene pénz béremelésre

Éppen ezért úgy látják: a kormányzati tervben vázolt átalakítással párhuzamosan - többletként - vissza kellene pótolni az egészségügyben az elmúlt években onnan kivont forrásokat. A orvosszövetségi elnök szerint számítások igazolják, hogy évente százmilliárd forint forrás kellene az egészségügyben arra a célra, hogy legalább a jelenleg a rendszerben dolgozókat, orvosokat és egészségügyi dolgozókat, meg lehessen tartani.

“Évente bele kellene tenni ezt a százmilliárdot a kasszába, tisztán és egyszerűen csak az orvosok és egészségügyi dolgozók bérére” - tette hozzá. Ebből elérhetővé válna első lépésként a rezidens szövetség által is kívánatosnak tartott nettó kétszázezer forintos induló orvosi fizetés, illetve az emelés nyomán keletkező bérfeszültségek is orvosolhatóak lennének a folyamatos forráspótlás révén -hangoztatta a nyilatkozó.

Nyúljon a kormányzat az IMF-hitelhez?

A felvetésre, hogy erre a mértékű forráspótlásra vélhetően nincs költségvetési pénz, Selmeczi Kamill úgy reagált: véleményük szerint pedig volna rá forrás. Abból az IMF-hitelkeretből lehetne előteremteni a szükséges pénzt, amelyből a kormányzat nemrég visszavásárolta a MOL-részvényeket az oroszoktól, és amely keretben “még van pénz”. Az elnök emlékeztetett: ezzel nem nőne tovább az államadósság, hiszen a kormányzat a MOL-részvények kivásárlásakor is megerősítette ezt.

Ebből és a Semmelweis Tervben vázolt egyéb alternatív forrásteremtésből – például a “hamburger adóból” - legalább a ciklus végéig igenis meglenne az egészségügy talpra állításának forrása, de fontos lenne mindjárt a terv induláskor plusz pénzeket tenni a rendszerbe – hangsúlyozta Selmeczi.

A teljes cikk a Privátbankár oldalán olvasható.

(forrás: Privátbankár)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés