hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

A leggyakrabban sérülő betegjog

Az emberi méltósághoz való jog

Korlátozások

Mivel ez az egyik leggyakrabban sérülő betegjog, különös figyelmet érdemel. Fontos tudni, hogy törvény mondja ki: a beteget csak méltányolható okból és ideig szabad várakoztatni.

Ellátása során pedig szeméremérzetére tekintettel ruhájától csak a szükséges időre és a szakmailag indokolt mértékben fosztható meg. Az emberi méltósághoz való jog alá tartoznak a korlátozó intézkedések is. Ezzel kapcsolatban alapelv, hogy a beteg jogainak gyakorlásában csak az egészségi állapota által indokolt ideig, mértékben és módon korlátozható.

Személyes szabadsága kizárólag sürgős szükség esetén, illetőleg a beteg vagy mások élete, testi épsége és egészsége védelmében korlátozható. Kínzó, kegyetlen, embertelen, megalázó vagy büntető jellegű korlátozó intézkedést tilos alkalmazni. A korlátozó intézkedés csak addig tarthat, ameddig az elrendelés oka fennáll. Korlátozó módszereket vagy eljárásokat csak a beteg kezelőorvosa rendelhet el. Kivéve, ha nincs állandó orvosi felügyelet, ez esetben ugyanis – kivételes és indokolt esetben – ideiglenesen szakápoló is rendelkezhet erről. Ez esetben azonban a kezelőorvost haladéktalanul értesíteni kell, akinek azt tizenhat órán belül írásban jóvá kell hagynia. Ennek hiányában a korlátozást meg kell szüntetni. Ezeket az orvosi dokumentációban rögzíteni kell, ahogyan az indítékot és az alkalmazás időtartamát is. Ugyancsak fel kell tüntetni, hogy folyamatosan ellenőrizték a beteg állapotát, és azt is, amit ilyenkor tapasztaltak.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés