hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Táplálkozás

Az éjszakai eszegetés rosszabb, mint gondolnád

Egyél kevesebbet, mozogj többet. Új vizsgálati eredmények alapján a fogyási mantrát most még egy követelménnyel kell kiegészíteni: a megfelelő napszakban egyél.
A Northwestern Egyetem kutatói egerekben kimutatták, hogy a nem megfelelő időpontban történő evés – ami emberekben az éjszakai evésnek felel meg – befolyásolja a súlynövekedés mértékét. Eszerint a cirkadián ritmus jelentős hatással van a szervezet energiafelhasználására. Eredményeiket az Obesity című folyóirat közölte és az EurekAlert számolt be róluk.
 
„Az, hogy hogyan és miért növekszik egy ember testsúlya nagyon bonyolult folyamat, de az nyilvánvaló, hogy nem pusztán a felvett és a leadott kalóriák határozzák meg. Úgy véljük, hogy vannak tényezők, amelyeket a cirkadián ritmus befolyásol. Az étkezés megfelelő időzítése döntő faktor lehet az elhízás gyakoriságának csökkentésében.” – mondta Fred Turek professzor, a  Center for Sleep and Circadian Biology igazgatója, a vizsgálat vezetője.
 
„Kutatásunk egyik fő motiváló tényezője a váltott műszakban dolgozók helyzete volt, akik gyakran túlsúlyosak. Munkarendjük következtében kénytelenek olyan időpontokban enni, amelyek nem felelnek meg természetes biológiai ritmusuknak. A mostani kísérlet csak az első az ilyen dolgozókkal kapcsolatos vizsgálatok sorában.” – tájékoztatott Deanna M. Arble, a közlemény első szerzője.
 
A hat hétig tartó kísérlet során két csoportra osztották az egereket. Mindkét csoport ugyanazon a nagy zsírtartalmú étrenden élt, amelyből kedvük szerinti mennyiséget fogyasztottak, azonban az egyik egércsoport csak nappal, a másik csak éjjel ehetett, 12 órán át. (Az egerek éjszakai állatok, tehát számukra az éjszakai evés a természetes.) Az éjszaka, vagyis a számukra normális időben étkező állatok súlya 20 százalékkal gyarapodott, a nappal étkező állatoké viszont sokkal nagyobb mértékben, 48 százalékkal. Annak ellenére így volt ez, hogy a két csoport kalóriabevitel és fizikai aktivitás tekintetében nem különbözött egymástól.
 
Régóta ismert, hogy biológiai óránk, a cirkadián ritmus – amely függ a sötétség-világosság váltakozásától – határozza meg, hogy mikor alszunk, mikor eszünk, mennyire vagyunk aktívak. A jelen vizsgálat azt igazolta, hogy energiafelhasználásunkat is nagy mértékben a cirkadián ritmus határozza meg. A kutatók a következőkben e hatás molekuláris mechanizmusait igyekeznek majd feltárni.

 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés