hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Egészségügyi dolgozók - egyeztetés alatt

Az egészségügyi államtitkárság fontosnak tartja, hogy az egészségügyi dolgozók életkörülményei, jövedelmi viszonyai ne rosszabbodjanak, hanem javuljanak - írta a szaktárca az MTI-nek.

A Magyar Nemzet értesülései szerint csökkentené az éjszakai és megszüntetné a délutáni műszakpótlékot a munka törvénykönyve tervezett módosítása, ami drasztikus jövedelemkiesést eredményezne az egészségügyi dolgozók jelentős részénél. Továbbá a tervezett módosítás nyomán a munkavállalóknak ezentúl nemcsak szándékos, hanem gondatlan károkozás esetén is korlátlan lenne a felelősségük.

Garai István Levente szocialista képviselő pénteken azt közölte: az MSZP szerint, ha a parlament elfogadja az új munka törvénykönyvét, előreláthatóan csökkenni fog az egészségügyi dolgozók keresete, így még több orvos és szakdolgozó vándorolhat el.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tagja közleményében kifejtette: a kormány tervei szerint csökkentik az éjszakai pótlékot, a délutáni műszakpótlék elvétele 5-7 százalék veszteséget okoz, míg a munkavállalók további 6 százalékot buknak el azzal, hogy a túlórapótlékot nem lesz kötelező kifizetni. Egy bruttó 100 ezer forintos fizetésű egészségügyi dolgozó a műszakpótlékokkal együtt ma bruttó 150-160 ezer forintot keres, a tervezett változások életbelépése után viszont csak bruttó 115 ezer forintot fog - tette hozzá.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága azt közölte: információik szerint a munka törvénykönyve tervezetével kapcsolatban jelenleg is folynak egyeztetések, továbbá a munkaadói és munkavállalói oldaltól kapott írásbeli észrevételek, javaslatok feldolgozását követően, azok figyelembe vételével alakítja az előterjesztő a szakmai vitaanyagot, amely ezt követően kerül majd a kormány elé.

A szakmai szervezetekkel folytatott konzultációsorozat után kezdődik meg a közigazgatási egyeztetés, a tervezetről várhatóan ősszel születik kormánydöntés. A törvényjavaslat azt követően kerül az Országgyűlés elé - tették hozzá.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke azt mondta: a munka törvénykönyvének koncepciója szerint nem csupán az egészségügyi dolgozók, hanem általában bármely munkavállaló által gondatlanságból elkövetett bármilyen károkozást korlátlanul megtéríttethetne vele a munkáltatója. Felhívta a figyelmet arra az ellentmondásra, amely az ágazat munkavállalóinak rendkívül alacsony bérezése és az általuk használt rendkívül nagy értékű eszközök és módszereik értéke között feszül. Mint kifejtette: az orvosok és szakdolgozók nagyon sok drága berendezést, eszközt használnak, amelyekkel kapcsolatban bármilyen probléma előfordulhat, s önmagában ez is milliós kárt jelenthet. Az ilyen jellegű károkozásnak a műhiba csak egy kis szelete - mondta Éger István, aki szerint ez a módosítás az egészségügyben nagyon nagy veszélyt jelenthet.

Kiemelte továbbá, hogy az egészségügyben végzett munka felelőssége és az ahhoz kapcsolódó bérezés között égbekiáltó a differencia. Ehhez képest a munka törvénykönyvének koncepciója az egészségügyi dolgozók túlmunka díjazását is a jelenleginél hátrányosabb módon tervezi számítani. Ez különösen érintené az egészségügyi szakdolgozókat, akik ezzel minimális pluszjövedelem forrásukat is elveszítenék. "Ez pedig, tekintve, hogy már így is nehezen élnek, még nagyobb elvándorlásra ösztönözheti őket" - fogalmazott.

A MOK elnöke megjegyezte: az általa elmondottak annak a hivatalos szakmai véleményrendszernek az elemei, amelyet kollégáival és más szakértőkkel együtt írásban is eljuttattak a tárcának. Éger István bízik abban, hogy véleményük megvitatására a következő hetekben lesz lehetőségük az egészségügyi vezetéssel.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink