hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Az egészségügy forró krumpli

Így tűnt el 300 ezer magyar és 80 milliárd forint az egészségügyből – címmel számol be a Napi.hu a Policy Agenda heti elemzéséről, amely azt tárgyalja, miért is nem kezdődik el az egészségügy átalakítása.

Noha mintha többször is meg lett volna a politikai bátorság a rendszer átalakítására, még mindig csupán tűzoltás folyik - idézik a Policy Agenda heti elemzéséből. (Maga az elemzés itt érhető el).

Az egykori szociális népszavazást, majd a tapolcai választást, az egészségügyiek utcai megmozgulásait, az államtitkár minapi lemondását felidézve az elemzés arra jut, hogy „az egészségügy lett a magyar politika ’Bermuda-háromszöge’, ahol ugyan nem megmagyarázhatatlanul, de szavazatok tűnnek el”.

A kormány bénultságának magyarázatául írják:, az egészségügy átalakítása 2006 óta nem szakmai döntés, hanem nagyon erősen átpolitizált terület. Egyrészt a beteg-egészségügyi dolgozó viszony nagyon szoros kapcsolatot kíván meg, így bármelyik felet haragítja meg a kormányzat, az komoly politikai következményekkel jár. A rendszer átalakítása, hatékonyabbá tétele súlyos érdekkonfliktusokkal jár, és a betegek számára látható eredménye is évek alatt alakulhat ki. Erre pedig egyre kevésbé van ideje a kormánynak, hiszen fél évvel a kormányciklus fele előtt már nem biztos, hogy "termőre" fordul egy megkezdett reform. Főleg úgy, hogy érdemi tervek sem látszanak – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: napi.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink