hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Az egészségbiztosítók visszavágtak Obamának

Barack Obama amerikai elnök bocsánatot kért mindazoktól, akik az általa bevezettetett egészségügyi törvény következtében elveszítik korábbi betegbiztosításukat.

"Sajnálom, hogy ebben a helyzetben azon biztosítékok alapján találták magukat, amelyeket tőlem kaptak" - mondta az elnök az NBC televíziónak nyilatkozva. "Mindent el fogunk követni azok érdekében, akik ennek következtében kellemetlen helyzetbe kerültek" - jelentette ki az elnök.

Obama a 2010-ben elfogadott egészségügyi reformmal kapcsolatban - amely potenciálisan több tízmillió amerikaira terjeszti ki az egészségbiztosítási rendszert - többször is kijelentette, hogy az emberek annak életbe lépése után is megtarthatják korábbi egészségbiztosításukat.  A biztosítók azonban váratlanul 12 millió egyéni biztosított esetében jelezték, hogy fel kívánják mondani a meglévő szerződéseket, mert azok nem felelnek meg az Obamacare néven emlegetett új egészségügyi törvény átfogó ellátási követelményeinek. A szolgáltatók az esetek egy részében a biztosítási tarifák emelésével próbálkoznak.

Az egészségügyi reform egyik fő célja éppen a biztosítások árának leszorítása volt a biztosítottak körének kiszélesítése révén. A hivatalos adatok szerint jelenleg több mint 48 millió amerikainak nincs semmilyen egészségbiztosítása.

Az egyes részleteiben október 1-jén életbe lépett új törvény debütálásának másik hátulütője az volt, hogy összeomlott a biztosítási rendszerbe való belépés online infrastruktúrája. Az elnök az NBC-nek nyilatkozva kijelentette: biztos benne, hogy a "többség" november 30. előtt használni tudja majd az egészségbiztosítási rendszer honlapját, a HealthCare.gov-ot, és hogy azon keresztül egészségbiztosításért folyamodhat. Arról ugyanakkor nem nyilatkozott, hogy meghosszabbítják-e a rendszerbe történő bejelentkezés március 31-ig tartó határidejét. Ennek lejárta után a kívül maradóknak bírságot kell majd fizetniük.

Az elnök kitartott azon álláspontja mellett, hogy akik most elveszítik egészségbiztosításukat, az új rendszerben olcsóbban juthatnak majd ugyanolyan szintű biztosításhoz.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink