hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Az Autisták Országos Szövetsége nyílt levele a miniszternek

Az Autisták Országos Szövetsége üdvözli az új Kormány tettrekészségét, ugyanakkor 60 ezer autizmussal élő ember nevében felhívja a figyelmet: sok a halaszthatatlan tennivaló az autizmus terén. Az autista emberek számára a jelenlegi oktatási, egészségügyi és szociális ellátórendszer alkalmatlan, több szempontból a 24. órában vagyunk.

Évről évre több autizmus diagnózis születik Magyarországon, 2010 őszén becslések szerint már 25 százalékkal több autizmussal diagnosztizált gyermek iratkozik majd be általános iskolába, mint 2009-ben. Ehhez képest az oktatási, szociális és egészségügyi rendszer hiányosságait kutatások és ombudsmani jelentés is alátámasztja.

Nem késlekedhetnek az új Kormány intézkedései, mert a növekvő számú érintettet az intézményrendszerek már nem tudják ellátni. 2010. januárban az előző Kormány felismerte a sürgető helyzetet. Kormányhatározat született – amely mellett ellenzéki képviselőként Soltész Miklós államtitkár úr is érvelt 2009-ben –, ami azokat a feladatokat részletezi, amelyeket az oktatásban, egészségügyben és szociális területen 2010 végéig a Kormánynak végre kell hajtania a növekvő létszámú autizmussal élő ember érdekében.

A Kormányhatározat végrehajtása azonban már az előző kabinet idején megakadt. Néhány területen intézkedések indultak, például értékteremtő munka (minőségfejlesztés, krízisintézményi program) indult el a szociális tárca által fenntartott Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítványnál. Ám több területen a Kormányhatározat ellenére sem történt előrelépés.

Elvárjuk, hogy az új Kormány hajtsa végre a Kormányhatározatban foglaltakat, főleg mivel azok között olyan intézkedés is van, amelynek még előkészítése sem kezdődött el. Az előző Kormány egészségügyért felelős minisztériuma például egyetlen intézkedést sem hozott a Kormányhatározat végrehajtása érdekében. Az új Kormány megalakítása reményt adhat az elodázhatatlan intézkedések elindítására.

Felkérjük Réthelyi Miklós miniszter urat, vizsgálja meg a 1062/2010-es Kormányhatározatot, és indítsa el annak végrehajtását. Felkérjük, hogy hangolja össze a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma apparátusának munkáját, hogy az egészségügy, az oktatás és a szociális terület hatékonyan tudjon dolgozni a feladatokon. A végrehajtás nem csupán az autista emberek és családjaik kérése, de amellett érvelt már tavalyi jelentésében az Ombudsman, a Nemzeti Egészségügyi Tanács és több oktatási és egészségügyi dolgozókat tömörítő szervezet is. Biztató, hogy még 2009-ben a Fidesz is támogatta a Kormányhatározat megszületését és végrehajtását. Elvárjuk, hogy most Kormányon is támogassa az intézkedések végrehajtását. Az Autisták Országos Szövetsége partner lesz a megvalósításban. Valódi változást és azonnali cselekvést várunk.

Budapest, 2010. június 15.

Szilvásy Zsuzsanna elnök

Autisták Országos Szövetsége

Kiadó: Autisták Országos Szövetsége

(forrás: Országos Sajtószolgálat)
hirdetés

Könyveink