hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Tudomány

Drámaian nőtt az autisták száma

Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Betegségfelügyeleti Központja (CDC) közölte, hogy minden 110 amerikai gyerek közül 1 autista.
Az adatot több mint 300 000, 8 éves gyermek vizsgálatára alapozták (vagyis a 8 évesek mintegy 8 százaléka vett részt a kutatásban). A CDC kiadványa, a Morbidity and Mortality Weekly Report szerint az autizmus mintegy 1 százalékos gyakorisága azt jelenti, hogy 4 év alatt 57 százalékkal nőtt az autista gyerekek aránya, és 20 év alatt 600 (!) százalékkal. Jelenleg mintegy 750 000 gyerek autista. A CDC vizsgálata szerint, bár az elképesztő növekedéshez hozzájárulhat az autizmus megváltozott, szélesebb definiciója, valamint a betegség jobb és korábbi felismerése, ezek a tényezők önmagukban nem magyarázzák a betegség arányának növekedését. Úgy látszik tehát, hogy az autizmus valóban sokkal gyakoribbá vált.
 
A betegség nagyobbrészt a fiúkat érinti; a jelenlegi vizsgálat eredményei szerint – amelyek összhangban vannak a korábbi adatokkal – az autista fiúk aránya 4,5-szöröse a lányokénak, vagyis 70 fiú közül 1 autista, míg a lányok körében 315 gyerekre jut 1 autista. A nemi különbség okát egyelőre nem ismerik.
 
Sok gyerekben csak 6–8 évesen ismerik fel a betegséget, noha az már 2–3 évesen is diagnosztizálható, és a szülők közül sokan már ilyenkor „furcsának” találják gyermekük viselkedését. A diagnózis felállításakor átlagosan 4 és fél évesek a gyerekek. A késői felismerés egyik súlyos következménye, hogy ezeknél a gyerekeknél a korai terápiás eszközök már nem alkalmazhatók.

Az autizmus előfordulásában és arányának növekedésében igen nagy etnikai/faji különbségeket mértek: a növekedés a fehér gyerekekben 55, a feketékben 41, a hispanókban 90, az ázsiaiakban 1–16 százalékos volt. A betegség a nem-hispanó fehér gyerekekben a legelterjedtebb.
 
Geraldine Dawson, az Autism Speaks érdekvédelmi csoport egyik vezetője azt sürgette, hogy az állami szervek haladéktalanul és jelentősen növeljék meg az autizmus kutatására fordított összeget. Barack Obama októberben úgy említette  az autizmust, mint a nemzet öt legfontosabb közegészségügyi problémájának egyikét, és már kampánya során ígéretet tett a kutatások erőteljesebb anyagi támogatására.
 
Egy 2007-es vizsgálat szerint az autisták ellátására évente 35 milliárd dollárt költöttek, és ez az összeg azóta nyilván még magasabb. A felnőtt autistáknak tipikusan még így sincs lehetőségük a lakhatásra, a tanulásra, a munkába állásra és a megfelelő egészségügyi ellátásra.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink